Vodnář
Autor: CNC

1. únor <<< 2. únor >>> 3. únor

Lidé narození 2. února jsou Vodnáři.  


Svátek slaví Nela

  • Mužský protějšek: nemá
  • Nejpoužívanější domácí podoby: Nelinka, Neli, Nelča, Nelka, Neluš, Neluška
  • Původ: Jméno Nela je latinského původu. Zřejmě vychází ze jména Cornelia (Kornélie), jehož význam je „vytrvalá, pevná“. Může být také zkrácenou verzí jmen Petronela nebo Eleonora. 
  • Povaha: Nely mají nadhled. Nehledají překážky tam, kde nejsou. Bývají tak velmi svobodomyslné a cítí se často šťastné. 
  • Koho takto pojmenovat: Jméno se hodí zejména pro ženy narozené ve znamení Kozoroha, Vah, Ryb a Raka

Vyberte si podle data vhodné jméno pro své miminko >  


Světový den mokřadů

Světový den mokřadů se připomíná od roku 1997, kdy byla přijata Úmluva o mokřadech mezinárodního významu. Tato úmluva byla podepsána 2. února 1971 v Íránu, konkrétně ve městě Ramsat, proto se jedná o tzv. Ramsarskou úmluvu.

Hlavním cílem tohoto dokumentu je ochránit mokřady před znečištěním. Tento biotop tvoří přechod mezi suchozemským a vodním ekosystémem. Jedná se o mokrá, nevysychající nebo dočasně vysychající místa, která mají v přírodě svůj význam. Využívají jej například vodní ptáci.

Poslední poprava na území ČR

2. února 1989 byla vykonána poslední poprava v ČSR. Pětinásobný vrah Vladimír Lulek, který ubodal svou manželku a čtyři děti, byl odsouzen k trestu smrti oběšením. Poprava byla vykonána v suterénu pankrácké věznice v Praze.

K poslední popravě na území tehdejšího Československa došlo o pár měsíců později, 8. června byl popraven Štefan Svitek, odsouzený, stejně jako Lulek, za několikanásobnou vraždu spáchanou na svých nejbližších.

Poslední ženou popravenou v Československu byla masová vražedkyně Olga Hepnarová, která podle svých slov osm lidí „odsoudila k trestu smrti přejetím“. Poprava byla vykonána v březnu roku 1975.

Trest smrti byl zrušen v ČR v červenci 1990 s odůvodněním, že trest smrti je nehumánní a v případě justičního omylu již není možné ho napravit. 

Prvním státem, který roku 1849 zrušil trest smrti, byla Římská republika, předchůdce Papežského státu. V roce 1863 následovala jeho příkladu Venezuela a o další dva roky později San Marino

V současné Evropě je jediným státem, který používá trest smrti Bělorusko. O zrušení trestu smrti v Evropě se zasadila zejména Rada Evropy, která roku 1983 schválila Protokol č. 6 k Úmluvě o ochraně lidských práv rušící trest smrti. Od roku 1997 vyžaduje Rada Evropy jako podmínku přistoupení zrušení trestu smrti. 

Přestože počet států praktikujících trest smrti setrvale klesá, jsou státy, které popravy hojně využívají. Největším světovým popravčím je Čína, která v roce 2018 popravila přes tisíc lidí. Trest smrti hojně využívá také Irán, kde bylo v roce 2018 popraveno přinejmenším 253 osob. 

Hromnice

2. února se v křesťanské tradici připomíná událost popsaná v Bibli v druhé kapitole Lukášova evangelia, kdy Panna Maria a Josef přinesli malého Ježíše čtyřicet dní po jeho narození do chrámu v Jeruzalémě, aby ho svěřili Bohu. Křesťané tento den nazývají jako svátek Uvedení Páně do chrámu.

V chrámu Marie a Josef potkali zbožného starce Simeona, který malého Ježíška vzal do náručí a řekl, že je Světlem pro všechny národy.

Od 11. století se ze Siemonova proroctví odvinul zvyk světit tento den svíčky zvané hromničky, které mají během bouřek společně s modlitbami chránit obydlí.

O každoročních oslavách Hromnic natočil režisér a scenárista Harold Ramis romantickou fantasy komedii Na Hromnice o den více (1993) s Billem Murrayem a Andií MacDowell v hlavních rolích. Snímek získal roku 1994 Cenu BAFTA v kategorii Nejlepší původní scénář.

Kdo se narodil 2. února

Svět

  • 1912 – Millvina Dean, poslední žijící osoba, která se plavila na lodi Titanic a zároveň nejmladší pasažérka na Titanicu († 31. května 2009)
  • 1947 – Farrah Fawcett, americká herečka († 25. června 2009)
  • 1977 – Shakira, americká popová zpěvačka