„Prověřujeme oznámení o pokácení jednoho stromu a křovin v obci Svojetice, které jsme přijali 7. května. Celá událost je v současné době v šetření policistů Obvodního oddělení Říčany,“ řekla Schneeweissová.

Protestní petice

Kvůli obecní louce s mokřadem se ve Svojeticích nedávno rozhořel spor. Vedení obce požádalo o zrušení statusu významného krajinného prvku, území má podle něj nízkou přírodovědnou hodnotu a může posloužit jako zástava bance. Odpůrci uspořádali protestní petici. Podle Petry Trejtnarové z petičního výboru navíc jeden místní obyvatel nyní přímo v mokřadu pokácel několik vzrostlých stromů. „Nejednalo se o nějaké nevinné zkracování větví, ale o poražení stromů až na pařez. Těsně před tímto činem byl na místě monitorován výskyt chráněných obojživelníků a několik žabích snůšek, kterým stromy zajišťují příznivé prostředí a ochranu před vysoušením,“ uvedla Trejtnarová na facebooku.

Louku v oblasti K Tehovským hranicím a V Jamách zaregistrovalo jako významný krajinný prvek bývalé zastupitelstvo v roce 2018. Současné vedení obce s 1200 obyvateli chce pozemky ponechat jako finanční rezervu pro případné nutné investice do rozvoje infrastruktury a občanské vybavenosti. Podle starostky Martiny Vedralové (Svojetice 2018) má pozemek nízkou přírodovědnou a ochranářskou hodnotu, což lze podle ní doložit posudkem z loňského roku. Podle starostky toto území představuje významnou část nemovitého majetku obce a znamená finanční rezervu pro budoucí období. Například může posloužit jako zástava bance pro úvěr na výstavbu svazkové školy, chodníků, sportovišť či opravy komunikací.

Odpůrci poukazují na to, že jde o prameniště potoku Mnichovka s výskytem chráněných živočichů. Mokřad s břehovými porosty a celé území je podle nich ekologicky a esteticky hodnotnou částí krajiny obce, která utváří její typický vzhled a přispívá k udržení její stability. Předseda Lípy - Spolku pro příznivé životní prostředí v obci Svojetice Jakub Honc také upozornil na již započatou výstavbu na vedlejších pozemcích v blízkosti mokřadu, kde se podle něj dělníci potýkali se zatopením výkopů a odčerpávali velké množství zakalené vody.

Vedralová naproti tomu tvrdí, že zrušení postavení významného krajinného prvku tamní přírodě nijak neublíží. Zároveň odmítla, že by snaha vedení obce měla souvislost s aktivitami developerů. Městský úřad v Říčanech zadal zpracování posudku, na jehož základě má být rozhodnuto, zda bude řízení o zrušení krajinného prvku zahájeno či nikoliv.