Malou jedličku si vysadila rodina Kolečkových spolu s dalšími dvěma jehličnany v 80. letech minulého století. Stromy rostly, sílily, smrk s borovicí ale začaly zasahovat do drátů elektrického vedení, na jaře tak šly k zemi. Jedle se začala „přetlačovat“ s domem. Větve sahaly až na terasu, kořeny zvedaly dlažbu.

Video
Video se připravuje ...

Kácní vánočního stromu pro Plzeň, jedle ojíněné, v Třemošné na Plzeňsku. Romana Vébrová

Majitelé chtěli, aby strom dělal radost co nejdéle, a tak jej nabídli jako symbol Vánoc Plzni. „Když byl ještě menší, vždy jsme ho vždy na Vánoce nazdobili. Teď jsme moc rádi, že ještě udělá radost, že jsme jej poskytli na dobrou věc,“ řekla dcera majitelů Klára (39).

Pohledný jehličnan

Plzeňská Správa veřejného statku (SVS) zajistila v sobotu pokácení jedle. „Stromu je podle letokruhů 35 let, nenašli jsme žádnou vadu, řez je čistý, ani prasklina,“ pochvaloval si Richard Havelka ze SVS.

Třemošenská jedle letos zvítězila mezi patnácti nabízenými stromy. „Ostatní většinou nesplňovaly dané požadavky na velikost, pravidelnost a tvar koruny, nebo byly na místě, kam se nemůže dostat potřebná technika,“ uvedl vedoucí oddělení městských lesů Miloš Pacolt.

Kácení, usazení, zdobení

Odborníci jej v sobotu nejprve lanem uvázali na závěs jeřábu. Ten strom po pokácení, zkrácení na požadovanou délku a po úpravě kmene na požadovaný průměr usadil na podvalník. Jedli teď čeká převoz do centra Plzně. Nadměrný náklad pojede v noci na neděli, aby nekomplikoval dopravu.

Jedli na náměstí Republiky jeřáb usadí do 1,5 metru hlubokého otvoru. Poté čeká strom zdobení, bude stejné jako loni. Rozzáří se první adventní neděli 27. listopadu v 18 hodin. Že by město kvůli šetření rozzářený strom či výzdobu v ulicích město zhasínalo, v plánu není.

Fotogalerie
23 fotografií