Případ se před zastupitele dostal poté, když paní z Vinohrad začala řešit, co vlastně může s takto šíleným účtem za vodu dělat. Schválení splátkového kalendáře pro tak vysokou částku totiž musí odhlasovat zastupitelstvo.

Nestalo se to poprvé

Ukázalo se ale, že to není první případ, kdy musela doplácet. „Už vyúčtování za rok 2019 jí přišlo vysoké, protože měla doplácet 17 tisíc,“ řekla Blesku pirátská zastupitelka Magdalena Valdmanová, která se případem seniorky začala zabývat.

Na zastupitelstvu upozorňovala na to, že není moc jasné, zda paní za tuto situaci vůbec mohla a závadu podle ní měl odhalit správce budovy právě v době, kdy se poprvé objevil vysoký nedoplatek. Také si lze těžko představit, že důchodkyně bude sama nějak kontrolovat pojistný ventil na bojleru a není ani jasné, zda ho v takovém stavu už nedostala, když se do bytu nastěhovala. Proto také od Pirátů padl návrh dluh úplně odpustit.

Ten ale neprošel. Pro návrhl nehlasoval nikdo z vládnoucí koalice ODS, ANO a TOP 09. K návrhu zazněla od místostarosty Jana Korsesky (ODS) připomínka, že v bytě k nějaké reálné spotřebě vody muselo dojít a tuto částku nelze do úplného odpuštění dluhu zahrnout.

Splátkový kalendář do roku 2068

Nakonec se podařilo najít shodu alespoň na splátkovém kalendáři. Původní návrh bylo 1500 korun měsíčně, což by splácela asi 15 let. Vzhledem k tomu, že jde o vdovu, která žije jen z důchodu, by to pro ní mohl být dost velký problém. Seniorka také ještě bude do srpna doplácet dluh za vodu z roku 2019

Zastupitelé se tedy nakonec shodli na návrhu, který nastavil splátky na 500 korun měsíčně. „Vychází to 46 let splácení,“ upozornila Valdmanová. Proto se také rozhodla přijít s veřejnou sbírkou, která vznikla ve spolupráci s Nadačním fondem humanitární pomoci. Na transparentní účet už přišlo více než 27 tisíc korun. 

I přesto, že se splátky snížily, může se seniorka dostat do problémů.Pravidla jsou totiž nastavená tak, že pokud nezaplatí byť jen jednu splátku, je pak celý zbytek částky splatný najednou, což by mohlo vést třeba k exekuci. 

Opoziční zastupitelka se podivila také nad tím, proč se na takovou závadu, kvůli které seniorce proteklo bojlerem tolik vody, kolik by spotřeboval například hotel, přišlo až tak pozdě. Upozornila na to, že v současnosti existují technologie, které v případě nestandardní spotřeby umí automaticky upozornit správce budovy. „Dost nás překvapilo, že to Praha 2 neřeší,“ dodala.

Podle mluvčí městské části Andrey Zoulové je ale pořád možnost, že by radnice seniorce dluh po odečtení reálné spotřeby odpustila. „Pracovníci ÚMČ Praha 2 ve spolupráci se správní firmou celou věc prošetřují, zjišťují okolnosti vzniku této mimořádné události i vyčíslují průměrnou reálnou spotřebu uživatele bytu apod. Praha 2 se také zároveň zabývá nastavením účinného kontrolního mechanismu, který by pomohl v budoucnu takové situaci předcházet,“ uvedla.

Fotogalerie
6 fotografií