„Dokumentace se chystala strašně dlouho, protože uprostřed náměstí je soukromá stavba, která vznikla při rekonstrukci Rudolfina,“ uvedl Hlaváček, který do letošních komunálních voleb v hlavním městě povede kandidátku hnutí STAN. Dodal, že požadavky majitelů jsou násobně nad posudkovou cenou, což zablokovalo možnost odkupu garáží. „Město musí nakupovat nemovitosti v určitém řádu a nemůže to být významně více, než je posudek,“ řekl.

Investiční odbor magistrátu z toho důvodu podle náměstka dokončuje dohodu s vlastníky o náhradách za zásahy provedené při rekonstrukci prostranství. „Musí se vstoupit do té konstrukce, do vzduchotechniky a podobně,“ řekl. Finální vypořádání pak bude muset počkat zřejmě minimálně na konec nájemní smlouvy s městem, která skončí za zhruba deset let. Ani poté však nebude situace vyřešena a půjde o složitý majetkoprávní problém, dodal Hlaváček.

Plánovaná rekonstrukce by podle něj měla začít zhruba za dva roky úpravami tramvajové trati, které přinesou i změny zastávky Staroměstská. Podle náměstka primátora pro dopravu Adama Scheinherra (Praha Sobě) se na zastávce v obou směrech rozšíří prostor pro cestující, přibude přechod nebo další stromořadí. Prozatímně město plánuje na podzim rozšířit bez stavebních zásahů jeden z nástupních ostrůvků ve směru z centra.

Samotné náměstí Jana Palacha bude podle Hlaváčka v další fázi z větší části pokryto kamennou dlažbou a před Rudolfinem vznikne příjemnější prostranství. Na náměstí také přibudou stromy. Scheinherr dodal, že přes celé náměstí povede pás pro cyklisty, který u hotelu Four Seasons zahne do Křižovnické ulice.

Náměstí Jana Palacha se nachází poblíž stanice metra Staroměstská a jsou na něm tři významné historické budovy - Filozofická fakulta Univerzity Karlovy, Rudolfinum a Vysoká škola umělecko-průmyslová.

Video
Video se připravuje ...

Okolí Rudolfina Jan Dařílek

Fotogalerie
16 fotografií