Podle Johnové, v jejíž gesci je sociální politika a zdravotnictví v metropoli, je úkolem odlehčovací služby pomoci pečujícím osobám a rodinám zvládat každodenní zátěž, a tím být prevencí jejich vyčerpání a možného umisťování dětí se zdravotním znevýhodněním do ústavů. Hlavním cílem nové služby je proto pomoci udržet děti v jejich rodinách.

Podle plánů organizace by mohly službu využít desítky rodin s dětmi se zdravotním znevýhodněním. „Dočasná péče, kterou bude Paprsek poskytovat, může trvat několik dnů, ale i několik týdnů. Služba bude zaměřena na konkrétní individuální potřeby klientů a jejich rodin,“ uvedla Hejlová.

Byt má připomínat běžnou domácnost

Prostory pro odlehčovací službu jsou v přízemí budovy, kterou vlastní městská část Praha 10, v ulici U Vršovického nádraží. Byt je podle ředitelky DC Paprsek koncipován tak, aby dětem připomínal obvyklou domácnost a prostředí, na které jsou zvyklé. Najdou v něm kuchyni, bezbariérovou koupelnu, společné prostory a jednolůžkové a dvoulůžkové pokoje, poskytující soukromí. Současná kapacita služby je podle Hejlové tři děti se zdravotním znevýhodněním, o které mohou asistenti pečovat v jedné chvíli.

Děti tu mohou pobývat pravidelně nebo nárazově podle potřeby rodiny. V ambulantním režimu funguje služba od konce listopadu. Od jara začne služba sloužit i v pobytové formě a dětští klienti budou moci v zařízení i přespávat za dohledu asistentů.

V současnosti je v Praze asi 2700 dětí se zdravotním znevýhodněním a zhruba 900 z nich je závislých na pomoci další osoby. V metropoli podle radní Johnové odlehčovací služby dlouhodobě chybí. V Praze by mělo podle Johnové v následujících dvou letech vzniknout pět nově zřízených služeb, které by měly odlehčit stovkám rodin. Do roku 2024 by měla být k dispozici zařízení s kapacitou 20 až 30 lůžek a s dalšími pohotovostními lůžky.

Fotogalerie
5 fotografií