Doposud se cena pohybovala mezi 25 a 74 halíři za litr podle velikosti a četnosti svozu. Lidé s většími nádobami, které se častěji vyvážely, platí méně,  protože náklady na svoz takového množství odpadu jsou nižší než v místech, kde se používají menší popelnice.

S novou vyhláškou to ale bude naopak. U kontejnerů s objemem 1 100 litrů.se při svozu třikrát týdně platilo asi 46 000 korun ročně, nově by to mělo být 85 800 korun. Při přepočtu na hlavu to je o 421 korun více na osobu a rok. Naopak například obyvatelé rodinných domů, kteří používají 80litrové popelnice, zaplatí zhruba o 300 korun méně za osobu a za rok.

Všichni musí platit stejně

Změna přichází kvůli tomu, že městská vyhláška se musí sladit se zněním zákona o odpadech, který poslanci schválili loni v prosinci. Podle Hlubučka se  vyhláška připravuje už od jara a proběhla také různá jednání s ministerstvem vnitra, financí i životního prostředí.

„Bylo nám vysvětleno, že metodika, která vychází z novely zákona je taková, že poplatek nesmí být diferencován, aby nebyl diskriminační,“ vysvětlil podobu nové vyhlášky primátorův náměstek. Podle zákona mohou obce nastavit až korunu za litr obsahu nádoby. V podstatě říká, že každý má platit za odvoz odpadu, který skutečně vyprodukuje bez ohledu na jiné faktory.

Kritici se ozývají

Kritika směrem k magistrátní koalici přichází hlavně z řad ODS, která tvrdí, že po zdražení zaplatí například senior přes 400 korun ročně navíc a čtyřčlennou rodinu žijící na sídlišti bude stát svoz odpadu až 1700 korun navíc.

Zdražení, které na Pražany za svoz odpadu chystají, začnou řešit 15 dní před účinností zákona, tomu tedy říkám hezký dárek pod stromeček, “ nechala se například slyšet předsedkyně kontrolního výboru hlavního města a místostarostka Prahy 2 Alexandra Udženija (ODS). Přisazují si ale také zatupitelé za ANO.

Petr Hlubuček nicméně upozorňuje na to, že zákon prosadilo ve Sněmovně právě hnutí ANO. „Je velmi pokrytecké, pokud z opozice přichází kritika na vyhlášku, která je svázaná mantinely, které stanovila národní legislativa,“ poznamenal. Poslancům, kteří jsou zároveň zastupitely, muselo podle Hlubučka být jasné, co schválená podoba zákona bude znamenat.

Město doplatí 200 milionů 

Přestože dojde ke zdražení služeb, město bude podle Hlubučka na svoz odpadu ještě doplácet. Rozpočet na příští rok počítá s částkou 1,9 miliardy na nakládání s odpadem. Město dostane 200 milionů od družení Eko-kom, které zajišťuje třídění odpadu. Z poplatků se vybere zhruba 1,5 miliardy.

„Stále budeme doplácet 200 milionů z rozpočtu. Není to tak, že chceme od občanů všechno. Uvědomujeme si tu zátěž pro některé skupiny obyvatel, kterou to může znamenat,“ řekl Hlubuček. Pokud budou lidé více třídit, může to být i více. Podle náměstka je cena 50 haléřů stanovena zodpovědně vzhledem k udržitelnosti rozpočtu města.  O nové vyhlášce bude v pondělí jednat rada hl. města a poté by o ní mělo hlasovat zastupitelstvo. 

Hnědé popelnice zdarma

Ne za vše se ovšem v hlavním městě platí. Lidem se mimochodem nabízí možnost objednat si hnědé popelnice na bioodpad, které budou zdarma a vzhledem k tomu, že zhruba 30 až 40 procent odpadků, které končí v klasických černých popelnicích, se dá vytřídit, tak mohou ještě ušetřit. Město je podle Hlubučka připraveno i na masivní přistavování hnědých kontejnerů, pokud o to bude zájem.

Opozice však podle náměstka také kritizuje nepořádek kolem odpadkových košů nebo na silnicích. O ty se stará Technická správa komunikací, která spadá do gesce náměstka Adama Scheinherra (Praha Sobě). „Praha se doslova utápí v odpadcích a pánové Hlubuček a Scheinherr, místo toho, aby řešili, v čem musí Pražané žít, shazují vinu a odpovědnost jeden na druhého. Nepořádek v ulicích je třeba okamžitě uklidit a nastavit systém svozu odpadu, který bude fungovat,” nelíbí se Udženiji.

Tohle je opravdu vrchol. V popelnicích na bioodpad i kolem nich je všechno možné, jen ne ten bioodpad.
Autor: Daniel Vitouš

Hlubuček podle svých slov již od jara požadoval, aby se zvýšil svoz odpadu z košů hlavně se začátkem turistické sezony. „Od pondělí jsou všechny úkony, které se týkají čištění a odpadkových košů na úrovni roku 2019, tedy předcovidové doby,“ doplnil. 

Přibývají kontejnery

Upozornil také na to, že magistrát vyřídil stovky požadavků městských částí, aby se zvýšil počet míst s popelnicemi na třídící odpad nebo aby se zvýšil počet svozů. „Za letošní rok do tohoto okamžiku město vypořádalo kladně 1600 požadavků,“ uvedl.

Mohly by se zapojit i firmy

Kapitolou samo o sobě je tzv. živnostenský odpad. Obchody nebo třeba restaurace by měly mít vlastní popelnice na směsný i tříděný odpad. Podle Hlubučka toto pravidlo ne všichni dodržují a je spočítáno, že až 25 procent tohoto odpadu končí v nádobách, za které nic neplatí.

V rámci projednávání zákona se ale zapojení živnostníků do systému svozu odpadu nedostalo, protože hlavně ODS tvrdila, že je to zbytečně zatíží dalšími poplatky. Podle Hlubučka je ale opak pravdou, pokud by se živnostníci do svozu komunálního odpadu zapojili, může jim to i nakládání s odpadem ulehčit. Nemuseli by pak řešit to, že mají mít vlastní popelnice jejich odpad by zbytečně nekončil v místech, kam nepatří. „Chceme je oslovit, aby dobrovolně do toho systému vstoupili.“

Podle Hlubučka by pak také město možná nemuselo doplácet na svoz odpadu tolik peněz z rozpočtu. Poznamenal také, že kontroly, zda živnostníci nevyhazují odpad tam, kam nepatří, je v kompetenci městských částí, odkud ovšem zaznívá kritika směrem k magistrátu.

Fotogalerie
33 fotografií