V současné době je okolí Florence velký brownnfield přímo uprostřed města, nachází se jen kilometr od Staroměstského náměstí! Celá oblast má nyní pouze dopravní využití, jehož ústředním bodem je autobusové nádraží. Vede tudy ale také magistrála, železniční most, metro a také tramvajové spojení mezi Starým Městem a Karlínem. Přetransformovat toto území z čistě dopravního uzlu na místo, které bude vhodné k bydlení, práci i relaxaci bude nyní úkol pro tým vítězů.

Veřejnost chce změnu

„Pracovali jsme už na několika městských projektech, ale ještě nikdy jsme od veřejnosti nezaznamenali tak pozitivní zpětnou vazbu a touhu po změně,“ říká člen vítězného týmu z Unit Architekti Filip Tittl. „Celé území má mnoho překážek a to jak viditelných, což je například magistrála nebo železniční most, tak těch skrytých. Místo má obrovský potenciál a myslím, že je to jedno z nejdůležitějších území pro budoucí rozvoj celé Prahy,“ dodal Tiitl.

Beh na dlouhou trať

Na první pohled by se mohlo zdát, že teď už je vše vyřešené a může se zanedlouho začít stavět. Opak je ale pravdou. „Vítěz si nás získal pro jeho městské řešení s přiměřeným měřítkem a návrhem propojení mezi Těšnovem a Žižkovem s novým veřejným prostorem na úpatí Žižkova. Nyní ve spolupráci s majiteli pozemků vypracuje studii na změnu územního plánu,“ řekl náměstek primátora pro místní rozvoj Petr Hlaváček (Spojené síly).

„Po změně územního plánu se bude hledat architektonické studio, které navrhne konkrétní podobu jednotlivých objektů. Myslím, že nejblíže realizaci je oblast kolem ulice Na Florenci. Datum ale nedokážu odhadnout, hodně záleží na tom, jak rychle se podaří změnit územní plán,“ doplnil náměstka Petr Palička z Penta Real Estate.

Hlaváček také sdělil, že se mu velmi líbily i návrhy řešení, které se umístily na dalších místech. „S oběma týmy chci rozhodně v budoucnu spolupracovat na budoucí podobě Těšnova, podobě nových veřejných budov i parku a posunu magistrály, jejich řešení je rozhodně nejlepší. Je to běh na velmi dlouhou trať, ale pokud nezačneme, nikdy se nic nezmění,“ řekl.

Soutěž byla neanonymní

Urbanistická soutěž byla vyhlášena neanonymně formou workshopu. „O nutné proměně celého území Florence se debatuje asi od roku 2008, vzniklo i několik méně i více zdařilých hmotových studií. V roce 2020 jsme se dohodli s dalším vlastníkem části pozemků - ČSAD a s městem, že vypíšeme mezinárodní soutěž. Je to vůbec první pokus vstoupit do tohoto území „s městem“, tedy ho přetvořit na lokalitu, kde se bude dobře bydlet, pracovat i relaxovat,“ řekl Palička.

Soutěž měla dvě fáze. Nultá fáze byla otevřená každému, kdo splňoval přísné podmínky. Účastníci, kterých se nakonec přihlásilo 57, museli mít zkušenosti s urbanismem i revitalizací brownfieldů. Když byly přihlášky uzavřené, mohla se zapojit veřejnost. Proběhla participace s veřejností a to jak v místě formou informačního kontejneru, tak online. Pražané také mohli posílat své nápady, co si od proměny slibují a jaké problémy je nejvíce trápí. V květnu pak odborná porota vybrala  finalistů, následovala výstava v CAMPU finálových návrhů, 1. prosince pak porota vyhlásila vítěze.

Fotogalerie
21 fotografií