Pět vybraných týmů se do finále probojovalo na základě své dosavadní práce na městském designu, architektonické vizi a schopnosti účastnit se takto velké soutěže. Boj to bude mezinárodní. Týmy pocházejí z Dánska, Nizozemska, Švýcarska a Česka. Jde se o jedny z nejlepších urbanistických kanceláří v Evropě. Naši zemi bude reprezentovat například česko-anglický tým UNIT architekti + A69 - architekti + Marko&Placemakers nebo česko-nizozemský tým de Architekten Cie. + M2AU + LOLA. 

Dalším důležitým kritériem bylo složení týmu. Součástí museli být jak architekti, tak například experti na dopravu nebo sociologové. „Cílem soutěže je najít autora urbanistické studie, která se stane podkladem pro změnu územního plánu,“ říká Petr Navrátil, šéf plánovací kanceláře ONplan, která celou soutěž organizuje. 

Půlka soutěže za námi

Soutěž má dvě fáze. Nultá fáze byla otevřená pro jakýkoliv tým splňující přísná kritéria výběru. Přihlásilo se celkem 57 skupin. Na jaře následovalo zapojení veřejnosti. Jak v terénu, tak online se mohli Pražané vyjádřit, co si od proměny Florence slibují a s jakými problémy se zde potýkají. Následně vybrala porota v květnu pět finalistů. Důraz byl kladen i na to, aby měly týmy zkušenost s urbanismem a revitalizací brownfieldu.

Nyní se nachází projekt na konci fáze jedna. Soutěžící mají za sebou dva kompetiční workshopy a odevzdání koncepční studie. Do 15. listopadu musejí přijít se závěrečným projektem. Slavnostnímu vyhlášení vítěze bude předcházet nečekaná zvláštnost. Konečné návrhy totiž budou veřejnosti představeny ještě před tím, než zasedne komise. Názor veřejnosti se stane jedním z kritérií, podle kterých se bude komise rozhodovat. 

Práci na projektech samozřejmě nedělají týmy zadarmo. Na účastníky první fáze čekalo 40 tisíc euro. Ve druhé fázi budou týmy odměněny stejnou částkou, která po přepočtu na českou měnu dosahuje hodnoty okolo jednoho milionu a dvaceti tisíc korun. A nakonec absolutní vítěz soutěže dostane znovu 40 tisíc euro. O vítězi budou jako členové komise rozhodovat například architektka a místostarostka Prahy 7 Lenka Burgerová nebo architekt Pavel Hnilička, který v roce 2016 získal Českou cenu za architekturu.

Florenc jak ji neznáme

Z dopravní křižovatky a železničního brownfieldu se má stát multifunkční čtvrť, která nabídne dopravní terminál zakomponovaný do zástavby. Dále v místě vyroste nové místo k bydlení, obchody, kancelářské prostory i místa pro trávení volného času. Hlavní snahou je vytvořit vysoce komfortní veřejné prostředí s živými ulicemi a náměstími, které by propojovaly Nové Město Pražské s módním Karlínem.

Společnost ČSAD Praha, která nádraží vlastní, by si přála, aby se v budoucnu zvýšil komfort cestujících a zlepšila se návaznost na MHD. „Očekáváme zajímavé a chytré nápady od soutěžících, jak z této části Prahy udělat novou městskou čtvrť,“ řekl člen představenstva ČSAD Pavel Vráblík. Vítězný návrh si budeme moci prohlédnout už letos v prosinci.

Fotogalerie
19 fotografií