Flotila vánočně nazdobených vozů projela po trase Vozovna Střešovice – Pražský hrad – Chotkova – Malostranské náměstí – Národní divadlo – Národní třída – Karlovo náměstí. Jízda se stejně jako loni kvůli epidemické situaci konala bez cestujících. 

Vánoční výzdobu dostala tramvaj typu 15T ForCity, dva klasické vozy T3, historická dvounápravová tramvaj Ringhoffer a mazací tramvaj. Výzdoby se letos dočkal také retrobus Irisbus Citelis 12M. „Vozidla zdobí dohromady více než 13 tisíc vánočních světýlek, vnitřní sváteční dekorace, a také speciální vnější polepy se zimní a vánoční tematikou,“ uvedl dopravní podnik.

Rozsvícení vozů se zúčastnil generální ředitel DPP Petr Witowski. „Do poslední chvíle jsme doufali, že tuto slavnost budeme moci udělat barevnější slavnostnější, velkolepější. Bohužel okolnosti jsou takové, jaké jsou. Vánoční tramvaje koncipujeme tak trochu jako poděkování našim cestujícím. Letos to poděkování je o to větší, že na nás nezanevřeli a i přes tuto složitou dobu MHD stále používají a my na oplátku děláme všechno pro to, aby to prostředí bylo co nejpříjemnější a co nejbezpečnější,“ řekl. 

Je to ale podle něj také poděkování zaměstnancům dopravního podniku, kteří to v této době také nemají jednoduché. „Věřím, že všem, kdo vánoční tramvaje potkají, tak jim to vykouzlí úsměv na tváři a přenese je to nějakých normálnějších časů,“ dodal.

V nedělí se budou moci lidé vánoční tramvají 15T svézt na lince 9, autobusem pak na lince 124. V dalších dnech se budou vozy střídat také na linkách 12 a 20, v případě retrobusu na linkách 109, 111 a 199. Nazdobená mazací tramvaj vyjede v pondělí a historickou tramvaj Ringhoffer podnik poprvé vypraví v pátek 3. prosince na historickou linku 42. Ve stejný den začnou na lince 2 také jezdit vánoční tramvaje T3. Jízdní řády lze najít na webu dopravního podniku.

Fotogalerie
47 fotografií