Boj o historickou vilu pokračuje! Dům nechal na počátku 20. století vystavět stavitel Viktor Beneš, nyní ji vlastní Haščákovi. Stavební úřad Prahy 5 v pátek 9. července vydal demoliční výměr a hrozí tak, že vila bude zbourána - podle Haščákové proto, že nový majitel, který pozemek kupuje, tam chce vystavět nový dům, řekla Deníku N

Proti tomu se ovšem postavila řada politiků včetně primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) či městské části Praha 5, na jejímž území dům stojí. Místostarosta Prahy 5 Lukáš Herold (ODS) ve středu na tiskové konferenci po jednání rady řekl, že stavební úřad neměl jinou možnost, než demolici povolit. „K rozhodnutí měl všechna kladná vyjádření, jak to zákon požaduje, počínaje odborem památkové péče magistrátu přes další odbory. Všechny tyto odbory se vyjádřily kladně k demolici,“ uvedl s tím, že samospráva nicméně s bouráním nesouhlasí. „Vila je nám milá. Jsme přesvědčeni o tom, že má historickou hodnotu. Ať už svými interiéry, či tím, že doplňuje ráz dané lokality. Jsme přesvědčeni, že by měla být chráněna a neměla by se bourat,“ řekl.

Proti výměru se lze odvolat do 15 dnů od doručení rozhodnutí, městská část však upozornila, že na rozdíl od hlavního města není tzv. účastníkem řízení a odvolat se nemůže. „V prvním usnesení mimořádné rady jsme požádali hlavní město Prahu jako účastníka řízení, aby se proti rozhodnutí stavebního úřadu odvolalo. Doufejme, že se k tomu magistrát chystá a naše ,pětkové' usnesení mu v tom pomůže,“ doplnil Herold.

Památková ochrana?

Dalším krokem, který Praha 5 plánuje, je žádost o udělení památkové ochrany. „Věříme, že zhruba do 14 dnů by mohla být zpracována,“ řekl Herold. Poté, co radnice žádost podá na ministerstvo kultury, nebude podle místostarosty možné do rozhodnutí o ochraně demolici provést. V případě, že by byl status památky vile přiznán, by bourání bylo podle Herolda v podstatě vyloučené, protože u chráněných budov se demolice povoluje jen v případě, že jsou ve velmi špatném stavu, což zjevně není tento případ.

Městská část chce podle předsedkyně výboru pro územní rozvoj městské části Zuzany Hamanové (za STAN) podobným situacím do budoucna předcházet. K tomu má sloužit návrh na rozšíření památkově chráněných oblastí v Praze 5, které nyní často končí nelogicky například uprostřed vilové zástavby.

„Ohledně vil, které nejsou v památkové zóně, neustále každý výbor řešíme nějaký záměr, kdy někdo něco bourá či staví ve vilové čtvrti nebo se zastavují vilové zahrady. Vždy se jedná o negativně vnímaný záměr, a pokud nejde o památkovou zónu, těžko hledáme argumenty, jak záměrům čelit,“ řekla.

Městská část podle Hamanové připraví návrh komplexního rozšíření, které by se mělo týkat právě například čtvrti Na Hřebenkách, dále pak Malvazinek, Dívčích hradů, případně Cibulek nebo Žvahova. „Památková zóna umožňuje jistou míru ochrany objektu. Není možné něco svévolně bourat. Posuzuje se, jestli by nová věc, která má v místě vzniknout, byla kvalitnější. K bourání v památkové zóně se vždy vyjadřují památkáři a musí k tomu být dopředu odevzdaný projekt záměru,“ uvedla s tím, že proces schvalování plošné památkové ochrany je poměrně složitý a nějakou dobu zabere.

Fotogalerie
9 fotografií