Někteří si s sebou přinesli vlajky Česka a Evropské unie nebo transparenty s nápisy zaměřenými proti premiérovi Andreji Babišovi (ANO). Stojí na nich například „Udavači StB, stydíme se za tebe“ nebo „Při podpoře z Hradu vládnu, lžu a kradu“. Protestující skandují „Máme toho dost“ nebo „Demisi“. Dohlížejí na ně desítky policistů.

Předseda spolku Benjamin Roll na Albertově řekl s odkazem na Babiše, že „agent StB nesmí vybírat nového nejvyššího státního zástupce“. Babiš spolupráci s tajnou policií komunistického režimu popírá.

Z centra na ministerstvo

Průvod z Albertova zamířil k ministerstvu spravedlnosti. Demonstranti před budovou pískali a skandovali výzvy k demisi. Benešové zde také zanechali rezignační dopis, který pro ni napsali. Uvádějí v něm například, že „tlakem na nejvyššího státního zástupce (Pavla Zemana) se dopustila hrozné věci“, a to snahy o narušení dělby moci.

»Rezignační dopis«

„Uvědomila jsem si, jak nebezpečné takové jednání je, uvědomila jsem si, že mé vazby na prezidenta a jeho okolí, že má minulost boje proti whistleblowerům a můj střet zájmů, jsou ohrožením pro chod této země,“ navrhli organizátoři protestu Benešové znění rezignačního dopisu.

Od ministerstva průvod zamířil na Václavské náměstí, kde s projevem vystoupí Roll a další mluvčí Milionu chvilek. Účastníci demonstrace mají nasazeny respirátory a většina se snaží dodržovat rozestupy. K dodržování „bezpečnostního desatera“ je vyzvali organizátoři. Doporučili jim například, aby se před akcí nechali otestovat antigenními testy, nebo aby, pokud se necítí dobře, sledovali z domova přímý přenos akce. Účast měli zvážit i ti, kteří patří mezi skupiny nejvíce ohrožené nemocí covid-19.

Milion chvilek chce v protestech pokračovat za týden v regionech a 20. června na velké demonstraci v Praze. Podobné protesty se konaly i před 14 dny v Praze a před týdnem v několika desítkách měst.

Video
Video se připravuje ...

Na Václavském náměstí se konala demonstrace Milionu chvilek: Účastníci žádali nezávislost justice a demisi Benešové David Zima

Fotogalerie
26 fotografií