„Poctivá česká restaurace s pohádkovým interiérem, ke kterému neodmyslitelně patří čepovaný Plzeňský Prazdroj z tanků,“ popisuje hospodu její majitel. Na sociálních sítích vyhrála restaurace U Jagušky se spolehlivým náskokem soutěž o hospodu, která nejvíce vystihuje Libeň. 

Ankety se zúčastnilo celkem 264 obyvatel Prahy 8. Pro restauraci U Jagušky jich hlasovalo 73, na druhém místě se umístila Restaurace a zahrada U Jarolímků s 36 hlasy a broznovou medaili získalo oblíbené pivní sanatorium U Horkých.  

Hospůdka na kuří nožce?

Podnik je pojmenovaný po čarodějnici z pohádek jménem baba Jaga. Typicky bydlela v chaloupce na kuří nožce uprostřed lesa. Tato hospoda však stojí před výlezem ze zastávky metra Palmovka. Ježibabu připomínají bohatě malované stěny uvnitř hospody i tematické lustry. Podnik už v Libni funguje více než 25 let. Letos slaví 30. výročí. Zakládá si na domácí kuchyni a „meníčkách“ za rozumnou cenu. 

„Zkušeností bylo tehdy méně než nadšení. Věděli jsme, že chceme mít hospodu, kde se budou lidi cítit dobře a kam se rádi vrátí," sděluje Blesku majitel Jan Veverka. Proto začali jako jedna z prvních restaurací v Praze v roce 1999 zbrusu novou technologií čepovat tankový Pilsner Urquell. „Hospůdce dává pivo ráz úplně stejně, jako zadní část ručně vymalovaná panem Mirkem Fuchem tak, aby připomínala pohádkovou jeskyni," dodává majitel. 

Covid a mantra podniku

Jako většina restaurací přežila hospoda covid velice těžce. „Stát toho hodně nasliboval, ale mnohem méně skutečně dal. Museli jsme si pomáhat sami, jak se dalo," komentuje majitel. Okénko ukázalo, kolika lidem hospoda a možnost potkat se v ní chybí. „Slyšeli jsme od nich až dojemné věci. To člověka vždycky zahřeje u srdce. Samozřejmě, že kvůli ekonomické situaci chodí méně lidí než dříve. Ale má smysl to dělat," dodává. 

Slavní hosté sice do podniku zavítají, ale důvodem je i to, že tam přestávají být slavnými. Proto nechce majitel rozebírat, který z herců nebo muzikantů či jiných slavných k Jagušce zamíří. „Mohu snad prozradit, že se tu na pivko a oběd svého času zastavil i Karel Gott," vzpomíná. I vtipné historky zůstávají v hospodě. „Výborné na Jagušce je totiž to, že cokoli vtipného se stane, je druhý den šťastně zapomenuto. Což má spoustu nesporných výhod," dodává. 

„Štamgasty“ baví atmosféra, jídlo a pivo

I když žije mladík Matěj už přes čtyři roky v Londýně, hospoda mu chybí. „Vždy se tam rád vrátím na oběd a skvělé pivo,“ sděluje Blesku. Honzovi se zase líbí interiér a chutná mu pivo. „V Praze už není moc českých hospod, které by měly takhle hezky zdobený vnitřek. A navíc tohle místo naprosto vystihuje Libeň. Já, jako ‚lopata‘ z Palmovky, si hospodu nemůžu vynachválit,“ říká s nadsázkou pivař Jan. 

„Do hospody chodím, protože je na Palmbeach vyhlášena. Má to svůj důvod, skvělé pivo a super obsluha,“ pochvaluje si návštěvnice, která je známa pod přezdívkou Kachna (27). Často do restaurace chodí s rodinou, obsluhu znají a rádi s nimi poklábosí. „Baví mě, že to tu je takový malý kousek klidu a pohody zrovna na místě, kde to člověk nečeká,“ říká a dodává „Palmovka je panoptické místo a pozorovat jej odsud je vtipné samo o sobě.“ 

Kde: Na Žertvách 28, Praha 8

Kdy: denně 11:00 až 23:00 

Video
Video se připravuje ...

360 stupňů uvnitř hospody. Jan Dařílek

Fotogalerie
10 fotografií