Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Prahu zaplaví masopustní veselí! Kde budou průvody a kam zajít na zabijačku?

/
  • Tradiční Chaberský Masopust (ilustrační foto)
    18. února 2022 ● 19:44

    Masopustní oslavy poslední dva roky zhatila pandemie koronavirru. Letos by však měly proběhnout v celé parádě. Jednotlivé městské části chystají zajímavé programy, od průvodů masek, přes tradiční masopustní občerstvení až po koncerty a divadla. Kam zajít a co si nenechat ujít?

    Masopust ve své původní podstatě představoval období hodování a veselí mezi Vánocemi a 40denním půstem. Zatímco jeho počátek, který nastává po svátku Tří králů, má pevné datum, tak jeho konec na Popeleční středu je závislý na datu Velikonoc a končí tak v rozmezí od poloviny února do počátku března. Letos vychází Popeleční středa na 2. března. Tři dny před Popeleční středou bývá masopustní veselí nejdivočejší. 

    Vše začíná Tučným čtvrtkem. Ten den se tradičně pořádaly zabíjačky, v případě, že se zabíjačka nekonala, nesmělo na stole chybět alespoň pořádně vydatné jídlo jako vepřo-knedlo-zelo, nebo pečená kachna. To vše se zapíjelo pivem a kořalkou a jako dezert sloužily smažené koblihy. V posledních letech se Tučný čtvrtek vrací i do českých restaurací.

    Nejdivočejší zábava ale probíhala až na Masopustní neděli. Rodiny se setkávaly u stolů obtěžkaných jídlem a následně se vyráželo na tancovačku, která nezřídka kdy trvala až do ranního kuropění.

    Masopustní pondělí pak bývalo spíše dnem odpočinku. Někde se ale pořádaly tzv "mužovské bály", na které měly přístup pouze manželé.

    Masopustní úterý bylo dnem rejů masek. Lidé se seřadily do průvodu a chodili od chalupy k chalupě, kde se zpívalo, tancovalo a popíjelo. Průvody končily různě. Někde se vynášela maska Masopusta na márách, jinde na závěr popravili masku kobyly nebo zastřelili medvěda. Zábava končila s úderem půnoci, následovala totiž Popeleční středa a ta znamenala začátek 40denního půstu.

  • 1.

    Masopust na Fajnovém dvoře

    Masopustní veselí proběhne i v Radotíně
    Autor: MČ Praha 16

    Radotín si masopustní svátek připomene v sobotu 19. února. Chybět nebude tradiční průvod v maskách, masopustní veselice, stánky ae zabijačkovými pochoutkami. O zábavu se postará vystoupení bubeníků ze základní umělecké školy, tvořivé dílničky nebo kapela Staropražští Pardálové.

    Kdy: 19. února 2022, od 13:00

     

  • 2.

    Ďáblický Masopust

    Ďáblický Masopust
    Autor: FB: Ďáblický Masopust

    Už tuto sobotu 19. února vyrazí masopustní průvod ve 14:00 od ďáblického Obecního domu. Program začne už o hodinu dříve, už od 13:00 bude otevřená kavárna KC Vlna a stánkový prodej, který nabídne točené pivo, langoše nebo zabíjačkové produkty. Chybět nebude ani kočovná herna Sladkovna. Komu doma chybí kostým, organizátoři nabízí i zapůjčení. „Vždyť se nám ten ďáblický fundus za poslední roky pěkně rozrost," hlásí

    Kdy: 19. února 2022, od 13:00

  • 3.

    Malostranské masopustní veselí

    Malostranské masopustní veselí přilákalo několik stovek lidí. Mezi nadšenci v maskách byli nejen Pražané, ale také cizinci.
    Autor: Eva Fornálová

    Tradiční masopustní průvod začne v Loretánské ulici před hospodou u Černého vola. Aklimatizační zastávky pro masky budou probíhat celou cestu. První bude u sochy T.G. Masaryka, další pak u hostince U Dvou slunců, kde dojde na porážku masky kobyly. V hospodě U Hrocha bude tradiční svatba masek, průvod skončí na Kampě, kde dojde k zastřelení masky medvěda, následovat budou koncerty.

    Kdy: 26. února 2022, 13:00 - 18:00

  • 4.

    Letenský masopust

    Masopustní průvod oživil ulice Prahy 7
    Autor: Eva Fornálová

    Osmý ročník Letenského masopustu zve na tradiční obchůzku po letenských muzeích, galeriích a dalších místech spojenou s prohlídkami expozic a programem. Masky mají vstup do všech expozic i na program zdarma. Masopustní veselí odstartuje ve 12:30 u Národního technického muzea, následuje prohlídka expozic Národního zemědělského muzea, v klubu Letka je připraveno poetické strašipředstavení a do Vodárenské věže zavítá kouzelník. 

    Kdy: 26. února 2022, od 12:30

  • 5.

    Karlínksý masopust

    Karlínský Masopust
    Autor: ČTK

    Karlínský masopustní průvod se vypraví ve 13 hodin z Kaizlových sadů a dojde až na Karlínské náměstí. Zde už budou připraveny stánky s masopustními pochoutkami. Program Karlínského masopustu začíná ve 14 hodin. Vystoupí kapela Ivan Hlas trio, Šoulet a Sisus Ralsis, pro děti je připravena divadelní pohádka a kreativní dílny. Děti, které dorazí v maskách, dostanou sladkou odměnu.

    Kdy: 26. února 2022, od 13:00

  • 6.

    Masopust v Manifestu

    Ve smíchovském Manifestu proběhne masopustní veselí
    Autor: Manifesto

    Manifesto Anděl chystá dvoudenní masopustní oslavu, která proběhne od pátku 25. do soboty 26. února. V pátek zahraje cimbálová muzika v krojích a kdokoli se bude moci během dvouhodinového vystoupení přidat zpěvem nebo tancem. V sobotu se během dne budou vyrábět zdobené masopustní masky s Jaruškou a Anežkou, které povedou dětské dílny. Fantazii převleků se meze nekladou. Šéfkuchaři ze Zátiší rozbalí pop-up restauraci s pravými českými specialitami. Vůbec poprvé si tak návštěvníci v prostoru Manifesta budou moci dát vepřový prejt nebo jelito se zelím, hovězí guláš s knedlíkem nebo jitrničku s máslovými bramborami.

    Kdy: od pátku 25. do soboty 26. února 2022, 11 - 22 hodin

  • 7.

    Starostrašnický Masopust

    V Trmalově vile budou v nabídce zabijačkové dobroty (ilustrační foto)
    Autor: Eva Fornálová

    Kotěrovo centrum architektury letos v Trmalově vile uspořádá Starostrašnický masopust. V neděli 27. února zde bude možnost ochutnat zabijačkové pochoutky jako ovárek, jelita a jitrnice, prdelačku, tlačenku a další. Všechny tyto dobroty připraví vyhlášení řezníci z Hostince u Hubálků Kostelce nad Orlicí. K příjemné masopustní atmosféře zahraje FOLKLOR TRIO. 

    Kdy: 27. února. od 14 hodin

  • 8.

    Masopustní průvod aneb Z Divadla až na Chvalský zámek

    Tradiční masopustní průvod se bude konat i v Horních Počernicích (ilustrační foto)
    Autor: MČ Praha 3

    Masopustní průvod v Horních Počernicích zve na tradiční i netradiční masky, zastavení na trase s programem, zabíjačkové hody v cíli i jednu z letošních novinek, kterou bude změna ve volbě nejlepších masek. Tentokrát masopustní komise vybere ty nejzajímavější rodinné masky. Jako rodinná maska budou považováni alespoň dva zástupci z rodiny v kombinaci dospělý + dítě, jejichž masky budou k sobě tematicky ladit. A každý, kdo přijde v masce, dostane jitrničku zdarma!

    Kdy: 26. února od 14 hodin

  • 9.

    Chaberský masopust

    Fotogalerie
    10 fotografií

    Tradiční Chaberský Masopust odstartuje 26. února ve 14:00 hodin v parku pod školou U Václava, kde zábava vypukne a průvod pod vedením principála se dá do pohybu. Po celou dobu bude hrát do kroku pražská dechová kapela Jitřenka pod dirigentem Jiřím Kejmarem a zúčastní se rovněž malé mažoretky ze školního klubu Beruška. Kulturní centrum také letos po celé trase rozmístí masopustní kvíz, který si může každý vyplnit, a to i po skončení maskovaného průvodu.

    Kdy:  26. února 2022, od 14:00

     

  • 10.

    Břevnovský masopust

    Břevnovský masopustní průvod se uskuteční v březnu (ilustrační foto)
    Autor: Eva Fornálová

    28. Břevnovský masopustní průvod projde Břevnovem v úterý 1.března 2022. Průvod doprovodí bubeníci a další hudebníci. Dorazí i kejklíři a další masky, např. plzeňský soubor Lorika se smrtkami a morovými doktory. Během průvodu bude pro masky připraveno malé občerstvení. Na konci masopustního průvodu čeká účastníky naražení masopustního speciálu z dřevěného sudu a česká zabijačka. Pro děti bude připraveno divadlo

    Kdy: 1. března 2022 od 15:45

     

     

     

    :

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
VYHLEDAT VÝSLEDKY Načítám
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy