V současné době je na území metropole, které má na starosti Magistrát hlavního města Prahy, celkem 8 piknikových míst s ohništěm a dalších 8 piknikových míst, kam si můžete přinést gril.

Pokud budete mít chuť na grilování v lese, můžete vyrazit do:

Ďáblického háje (V Lomu) – Hloubětína (Louka u Hořejšího rybníka) – Kunratického lesa (U Gizely nebo vyhlídka) – Prokopského údolí (Klukovice u dětského hřiště) – Hostivaře (parkoviště u přehrady) – Chuchelského háje (V Lomu) – Řep (v areálu zdraví) – Divoké Šárky (Na Rovinách)

Chcete být raději v centru dění a mezi lidmi? Grilovat v parku můžete:

V Královské oboře (při cestě na Císařský ostrov, u Malé říčky nebo podél Podmokelské dráhy) – v Oboře Hvězda (pod rybníkem nebo u domu oborníka) – na Petříně (Růžový sad u Hladové zdi) – na Vítkově (u Nových schodů nebo na Pražačce)

Mapa, kde se v Praze dá všude grilovat.
Autor: www.praha.eu

Městské části mají také svá místa ke grilováním a piknikům

„Některá místa k tomuto účelu vyhrazená mají ještě městské části a Lesy hlavního města Prahy,“ řekl pro Blesk.cz Vít Hofman, tiskový mluvčí pražského magistrátu.

Patnáctá městská část například svým obyvatelům nabízí jen jedno takové místo. „Na území městské části Prahy 15 je vyhrazeno 1 piknikové místo, které se nachází na Hájecké louce v Hostivařském lesoparku,“ uvádí Karolína Skrčená, tisková mluvčí Prahy 15.

Za grilování mimo vyhrazená místa dostanete pokutu až 5 tisíc

Místa ke grilování a piknikům v Praze, která má na starosti pražský magistrát, bezpečně poznáte. Jsou totiž označena cedulí s nápisem »Piknikové místo«, součástí kterého je i návštěvní řád. Ten obsahuje mimo jiné i informace, za jakých podmínek je možné rozdělat oheň, a zásady, jak používat bezpečně přenosný gril.

Plochy bez cedulí, kde není dovoleno grilovat, je potřeba brát ale obloukem. „Za porušení vyhlášky strážník může udělit pokutu až do výše 5 000,- Kč nebo celou věc postoupit příslušnému správnímu orgánu,“ řekla Irena Seifertová, tisková mluvčí Městské policie Praha. I tak nepovolená místa ke grilování Pražany lákají. „Za rok 2015 Městská policie Praha evidovala 246 případů porušení této vyhlášky týkajících se neoprávněného rozdělání otevřeného ohně. Nejedná se tedy o časté protiprávní jednání,“ dodává Seifertová.

Pikniky a grilování jsou u Pražanů velmi oblíbené.
Autor: hermina.cz

Ke standardnímu vybavení míst určených pro grilování patří ohniště, dřevěný piknikový stůl s lavicemi a koš. To ale není všechno. U každého vyhrazeného místa by měla být připravena i hromada dřeva, kterou pražští lesníci pravidelně doplňují. Pokud se na takovém místě rozhodnete grilovat, nikomu nic hlásit nemusíte. Stačí jen dodržovat návštěvní řád a respektovat časové rozmezí od 8 do 23 hodin, tedy časy, kdy je možné oheň rozdělat.