Proč tolik bouráme? „Hlavními příčinami nehod zaviněných řidiči je nesprávný způsob jízdy a nedání přednosti v jízdě,“ řekl Blesk.cz podplukovník Jan Straka z policejního prezidia. Naštěstí se ale podle něj snižuje počet vážných nehod.

„Počet zranění se z 3861 v roce 2000 snížil na 2282 v roce 2015,“ upřesnil Straka. Automobilový provoz přitom za posledních patnáct let v Praze vzrostl o 31 procent. Za méně vážných bouraček mohou bezpečnější auta i rostoucí respekt řidičů vůči pravidlům.

Na těchto pěti křižovatkách bourala v roce 2015 auta nejčastěji:

1. Dálnice D11 – východní spojka (42 nehod)

Nájezd z dálnice D11 na městský okruh trápí velmi hustý provoz, zejména ve špičkách je zde opravdu »narváno k prasknutí«. Nejčastěji zde řidiči bourají kvůli nedání přednosti při přejíždění z jednoho jízdního pruhu do druhého.

2. Evropská – Drnovská (31 nehod)

Nejproblémovějším místem na křižovatce je sjezd z Pražského okruhu na ulici K Letišti (Drnovská), kde dochází k většímu počtu nehod z důvodu nepřizpůsobení rychlosti. Pravotočivá zatáčka je totiž v mírném stoupání a řidiči zde jezdí »jako blázni«.

3. Vítězné náměstí (28 nehod)

Na velkém kruhovém objezdu se kříží auta, chodci i tramvaje. Bouračky se zde stávají především při nájezdech na »Kulaťák«. Řidiči si mezi sebou nenechají dostatečné rozestupy, a když jeden přibrzdí, bývá nabourán autem jedoucím za ním.

4. Sokolská – I. P. Pavlova (27 nehod)

Na křižovatce frekventované ulice Sokolská s ulicí Ječná na I. P. Pavlova dochází nejčastěji k nehodám kvůli nedání přednosti při přejíždění do jízdního pruhu, dále jízdě na červenou i nedodržení bezpečné vzdálenosti.

5. Klárov (26 nehod)

Křižovatka v centru města se kromě hustého provozu potýká i s velkým počtem chodců. Nejčastěji zde dochází k nehodám při odbočení vlevo do ulice Valdštějnská. Řidiči totiž zapomenou dát přednost.

Pět křižovatek v Praze, kde se nejvíc bourá
Autor: infografi ka Blesku, Policie ČR

Řidiči ale nebourají jen na křižovatkách. Podívejte se i na úseky s největším počtem nehod v roce 2015:

Úseky s nejvyšším počtem nehod
Autor: archiv Blesku

Fotogalerie
4 fotografie