„Obžalovaní jsou postaveni před soud pro rozsáhlou daňovou trestnou činnost, která spočívá v předstírání obchodů týkajících se úklidových služeb a jejich zahrnování do daňového přiznání,“ popsal státní zástupce Jan Scholle, o co v celé kauze jde.

Hrozí jim až 10 za mížemi

Došlo tak ke zkrácení daně z příjmu a přidané hodnoty přibližně o 150 milionů korun. „Obžalovaným, kteří jsou stíhaní pro nejzávažnější trestnou činnost, hrozí trest odnětí svobody ve výměře pěti až deseti let,“ doplnil. Potvrdil také, že takový trest hrozí i Janu Kočkovi.

Obžaloba padla už loni v létě. Podle policie měla celá skupina mezi lety 2013 až 2018 založit více než 20 obchodních společností, které ale nevykonávaly žádnou reálnou činnost.

Tím, že pak firmy fakturovaly neexistující služby, si měly zvyšovat náklady, které pak zahrnovaly do daňových přiznání. Mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej loni také řekl, že mělo docházet k legalizování výnosů z trestné činnosti. Česká televize (ČT) dříve informovala o tom, že jednou z obviněných společností je úklidová firma Prostor, ve které Kočka figuroval.

Soud nezačal

Vzhledem k množství obviněných a jejich obhájců u soudu trvalo skoro hodinu, než vůbec začal, a dalších 20 minut se jen dělala prezence. Jednání ale nakonec ani nezačalo. Předsedkyně soudního senátu Veronika Cukerová poznamenala, že se stává standardem, že se lidé z hlavního líčení omlouvají na poslední chvíli, i když je hlavní líčení nařízeno v předstihu. „Omluvy byly dokládány lékařskými zprávami z roku 2021, případně PCR testy staršího data,“ upozornila.

Zaznělo také, že někteří obžalovaní uzavřeli dohody o vině a trestu. „Před zahájením hlavního líčení se na státní zastupitelství obrátili čtyři obžalovaní, kteří následně uzavřeli dohody o vině a trestu,“ potvrdil státní zástupce.

Tresty podle něj odpovídají návrhům uvedeným v obžalobě, zda jde o podmíněné nebo nepodmíněné tresty, ale nespecifikoval. Uvedl také, že ve věci je jeden spolupracující obviněný. „Pakliže dostojí svému závazku a na výpovědi setrvá i při hlavním líčení, lze předpokládat, že takto bude označen i v průběhu líčení,“ doplnil.

Kočka spolu se dvěma dalšími muži čelí také obvinění z vydírání. Trojice podle policie napadla sedmapadesátiletého muže a nutila ho k převodu firmy.

Fotogalerie
30 fotografií