Trojici mužů zadrželi kriminalisté ze čtvrtého policejního obvodu ve spolupráci se speciální pořádkovou jednotkou.

„V současné chvíli s muži probíhají standardní úkony trestního řízení a nemůžeme být k případu konkrétní,“ uvedla na dotaz ČTK mluvčí pražské policie Violeta Siřišťová. Jména zadržených policie neuvedla.

Rodina Kočků je spojena s pořádáním tradiční Matějské pouti na holešovickém Výstavišti, každoročně ji navštíví desetitisíce lidí. V současných prostorách na Výstavišti se pouť pořádá od roku 1963. Václav Kočka starší se na jejím organizování podílí již od poloviny 60. let.

Údajně zadržený Jan Kočka starší v roce 2018 přišel při tragické nehodě o syna Jana (†28), jenž řídil pod vlivem alkoholu a kokainu na dálnici D11. Během jízdy v protisměru se tehdy střetl s nákladním vozem.Nehoda se stala v září na dálnici mezi Prahou a Hradcem Králové. V protisměru se měl po dálnici řítit nejméně dva kilometry. Podle agentury Aktu.cz se vracel z Trutnova. Kromě Jana Kočky zemřel i Miroslav H. (†28), který řídil vůz, do nějž narazil.

Těla obou mužů našli záchranáři mimo vozidla, auta shořela na uhel. „Nechápeme, jak se tato tragédie mohla vůbec stát. Zničila životy nejen naše, ale i rodiny řidiče, do kterého můj syn nepochopitelně narazil,“ řekl Blesku Jan Kočka starší (54). „Jejich smutek je navíc umocněn faktem, že se jedná o člověka, který nehodu nezpůsobil, a tak chápeme jejich obrovský pocit křivdy,“ dodal.

Policie v úterý 13. července 2021 v centru Prahy zadržela tři lidi podezřelé z násilného trestného činu. Podle ČT je mezi zadrženými podnikatel Jan Kočka starší. Podle informací Blesku Kočka absolvoval lékařskou prohlídku v nemocnici Na Bulovce a nelze vyloučit, že následně zamířil do cely předběžného zadržení.
Autor: Archiv Blesku

Psychiatr Karel Nešpor, který se zabývá hlavně léčbou návykových nemocí, tehdy Blesku řekl, že řada lidí by v takovém stavu nedokázala auto ani nastartovat. „Vidí jen úzce neboli tunelově a nerozpozná zelenou a červenou barvu. Má také velmi prodloužené reakce, sklony riskovat, špatný odhad vzdálenosti, obtíže při zatáčení, špatně zpracovává informace a je i bezohledný,“ uvedl. Doplnil, že člověk v takovém stavu si klidně může splést brzdu s plynem.

Pohřeb Jana Kočky mladšího byl velkolepý, konal se v kostele Nejsvětějšího srdce Páně na náměstí Jiřího z Poděbrad. Jeho ostatky pak vezl kočár s koňským spřežením přes Vinohradskou třídu na Olšanské hřbitovy. Byl ukázkou bohatství kolotočářského klanu a přišla na něj řada celebrit. Rozloučit se přišel například Michal David, Daniel Hůlka nebo modelka Andrea Verešová. Podobně honosný pohřeb rodina zorganizovala zhruba deset let před smrtí mladíka pro bratra údajně zadrženého Jana Kočky Václava (†40).

V roce 2008 ho v pražské restauraci Monarch zastřelil hoteliér Bohumír Ďuričko. S Václavem Kočkou mladším se dostali do roztržky, při které ho Kočka nejméně jednou udeřil do obličeje. V restauraci chvíli před tím křtil svou knihu bývalý premiér a předseda ČSSD Jiří Paroubek. Soud Ďurička poslal na 12,5 roku do vězení, v roce 2017 byl podmínečně propuštěn na svobodu.

Ďuričko o rodině Václava Kočky tvrdil, že je namočená do praní špinavých peněz, kuplířství nebo lichvy. Syna hlavy rodiny tehdy zastřelil třemi ranami. Václav Kočka starší o tom řekl, že to byla „hotová poprava“. U hrobu jeho syna rodina postavila mramorovou sochu v životní velikosti, kterou dokonce dali vysvětit. „To, co udělal, se ale nedá odpustit,“ řekl Václav Kočka starší.

Na začátku letošního února uvedla ČT, že policie navrhla obžalovat podnikatele Jana Kočku spolu s dalšími 25 lidmi a čtyřmi firmami z krácení daně. Podle detektivů pomocí fiktivních faktur připravili stát na daních zhruba o 150 milionů korun. Obviněna byla podle televize i Kočkova úklidová firma Prostor. Kočka po obvinění z daňového úniku uvedl, že v souvislosti s kauzou pozastaví své členství v pražské ČSSD, jejímž byl dlouholetým členem.

Kočkové jsou rovněž spjati s ČSSD, Václav Kočka starší zastával post místopředsedy sociální demokracie v Praze 7. Kočka starší býval také označován za poradce premiéra Paroubka. Paroubek to popíral, Kočku tehdy zároveň označil za poctivého člověka. Podle informací tisku v minulosti Kočku i jeho syny prověřovali detektivové z Útvaru pro organizování organizovaného zločinu (ÚOOZ), nikdy proti nim ale nevznesli žádné obvinění. Nejvážnějším obviněním vůči Kočkovi byla informace ze zprávy šéfa ÚOOZ Jana Kubiceho z roku 2006, že byl podezřelý z vraždy kontroverzního podnikatele Františka Mrázka. To ale Kočka rezolutně popřel.

Video
Video se připravuje ...

Pohřeb Jana Kočky (†28): Kočár s rakví, průvod Prahou a emoce rodiny! redakce Blesk

Fotogalerie
160 fotografií