Obžaloba tvrdí, že Havlín na počátku roku 2013 přijal úplatek 200 000 korun za ovlivnění případu opilého řidiče. Čtvrtinu peněz podle žalobce předal na parkovišti před budovou Obvodního soudu pro Prahu 2 Suchánkovi, který měl jako státní zástupce případ na starosti. Protože však následně zjistil, jak vysokou hladinu alkoholu v krvi muž měl, stíhání nezastavil a podal obžalobu.

Suchánek, který je od roku 2018 dočasně zproštěn funkce, před obvodním soudem v minulosti uvedl, že po něm Havlín zastavení stíhání žádal. Žalobce ho však musel kvůli vysokému obsahu alkoholu v krvi řidiče odmítnout. Dotazy na dosud neuzavřené kauzy i požadavky na ukončení věci ze strany kolegů nebyly podle něj v té době na Obvodním státním zastupitelství pro Prahu 2 neobvyklé. Odmítl ale, že by od Havlína převzal peníze.

Skutek se nestal?

Obvodní soud loni v květnu obžalovaného osvobodil, konstatoval, že nebylo prokázáno, že by se skutek stal. Suchánek ale podle soudce zásadně profesionálně pochybil, když se se soudcem Havlínem o kauze opilého řidiče bavil. Pražský městský soud následně rozsudek zrušil, ještě před tím se však dva členové senátu nechali vyloučit pro podjatost.

Rozsudek padne možná za měsíc

Předseda trestního senátu Libor Holý v úterý provedl některé listinné důkazy. Jednání následně odročil, chce totiž jako svědkyni vyslechnout jednu ze soudkyň pražského městského soudu. Ta ale musí být nejprve zbavena mlčenlivosti, hlavní líčení tak bude pokračovat na konci března. Holý nevyloučil, že by soud mohl na příštím jednání vynést rozsudek. Suchánek ale navrhl řadu dalších důkazů a soudce zatím nerozhodl, jestli návrhu vyhoví.

Havlín byl již za korupci a ovlivňování případů, které se většinou týkaly opilých řidičů, odsouzen. Dostal pravomocný trest vězení na pět let a tři měsíce. V září 2019 byl podmínečně propuštěn.