Podle soudu lékař Jan Š. v hovorech s volajícími postupoval ne zcela vhodným způsobem. „Vlastně rezignoval na zjišťování zdravotního stavu poškozeného. Soud tohle hodnotí jako selhání operátora. Obžalovaný věděl, že zdravotní stav poškozeného není dobrý, a přesto mu neposkytl neodkladnou zdravotní péči,“ uvedl soudce Jiří Žižka. Státní zástupkyně navrhovala pro Jana Š. i zákaz lékařské činnosti. Soud tak ale neučinil.

Osudný den loni v lednu Jan Š. sloužil jako vedoucí operátor směny na pozici dispečera Záchranné služby Plzeňského kraje. „Odmítl vyslat sanitku k muži z Plzeňska. Jeho syn a snacha přitom opakovaně volali na linku 155 a tvrdili, že muž 10 dní nejí, má černorudý jazyk, průjem, zimnici a špatně dýchá,“ řekla státní zástupkyně Renata Havelková. Nemocný druhý den zemřel.

Lékař: Pacient pomoc odmítal

Lékař vinu odmítl. „Nemocný muž odmítal poskytnutí našich zdravotních služeb. Já si byl vědom toho, že se může vyskytnout událost nejvyšší naléhavosti, jako třeba dusící se dítě, zástava oběhu či hromadná nehoda, kde dotyční budou souhlasit s poskytnutím zdravotních služeb. Tak jsem potřeboval, abych měl sanitku k dispozici. Navíc jsem byl v situaci, kdy byl kvůli covidu omezený počet sil a prostředků,“ uvedl Jan Š.

Ještě několikrát pak u soudu zopakoval, že nemocný muž pomoc odmítal. „Paní, co byla na telefonu, se dožadovala sanitky, ale nemocný pán ji nechtěl. Dispečer záchranky v Brně nechal odvézt ženu proti její vůli po domácím porodu do nemocnice a po osmi letech byl za to odsouzen. Nechtěl jsem tak poslat sanitku k někomu, kdo ji odmítá,“ řekl Jan Š.

Syn: Sanitkou by odjel

U soudu vypovídal také syn zemřelého muže. „Otec se cítil špatně. Několikrát jsme volali na záchranku. Slyšel jsem, jak nás odmítal. Způsob komunikace byl u něho spíše arogantní. Nabádal nás, ať otce naložíme do auta a odvezeme k lékaři. Otec spíše než odmítání sanitky to myslel tak, že nikam nechce a abychom mu dali pokoj. Kdyby se sanitkou přijeli, nechal by se odvézt,“ vypověděl Josef K.

Lékař připustil, že v obdobné situaci by se už dnes choval jinak. „V rámci toho, že jsem teď trestně stíhán, kdybych byl opět ve stejné situaci, tak bych sanitku z opatrnosti už vyslal. Nikdy jsem neodmítl poskytnout pomoc někomu, kdo ji potřebuje. Proto jsem se stal lékařem,“ dodal Jan Š.

Přiznal alkohol

Soud také řešil lékařův alkohol v práci. „Loni v půlce března byl ve výjezdové jednotce záchranné služby v Domažlicích vyslán k pacientce s infarktem. Byl opilý. Dopoledne, kdy u ženy byl, měl podle znaleckého posudku nejméně 1,4 promile alkoholu v krvi,“ uvedla státní zástupkyně Havelková.

Jan Š. se k tomu přiznal „Byl jsem v ústavním léčení v závislosti na alkoholu a lécích v nemocnici. Léčbu jsem zvládl,“ dodal muž, který na záchrance teď pracuje jako výjezdový lékař. Rozsudek není pravomocný.

VIDEO: První pomoc dětem: Umíte dýchání z úst do úst a masáž srdce?