Trasa je volně přístupná, startuje na hrázi Šídlovského rybníka v okrajové části plzeňského Bolevce. První stanoviště čeká výletníky hned po 120 metrech.

Cesta pokračuje ke Kolomazné peci, smírčímu kříži, rybníčku Vydymáček  a k Arboretu Sofronka. Odtud přes novou lávku k Třemošenskému rybníku a končí u rybníka Nováček na okraji sídliště.

Úkoly i rady

Každé z desítky stanovišť „hlídá“ socha Spejbla nebo Hurvínka. „Děti i dospělí plní různé pohybové úkoly, například udělat dřepy, oběhnout strom či trefit šiškou kmen. Zároveň se jim dostane rad, jak správně vykonávat různé sportovní pohyby, například běh a podobně,“ popsal náměstek primátora Roman Zarzycký.

Každé ze stanovišť nabízí i informace o historii a přírodních zajímavostech místa, kde se zrovna návštěvníci nacházejí. „Také si pomocí QR kódu mohou pustit dialog mezi Spejblem a Hurvínkem,“ dodal Zarzycký.

Oblíbené postavičky

Realizace stezky přišla na bezmála 750 tisíc, zapojilo se i Divadlo Spejbla a Hurvínka. Připravilo dialogy, které si mohou návštěvníci pustit. Postavičky, které k městu neodmyslitelně patří, baví všechny generace již od 20. let minulého století.

Chtěli jsme využít jejich popularity, přivést děti i dospělé k pohybu a také ukázat, jak krásná místa v Plzni máme. Proto vede Zážitkový okruh Spejbla a Hurvínka mezi boleveckými rybníky,“ dodal primátor Martin Baxa.

VIDEO: Předloni oslavili Spejbl a Hurvínek 90 let od vydání své první desky kouzelným gramofonem. 

Video
Video se připravuje ...

Spejbl a Hurvínek slaví 90 let od vydání své první desky kouzelným gramofonem. • Ukázka. Supraphon

Fotogalerie
14 fotografií