Odporný útok na živého tvora se odehrál někdy na začátku dubna na řece Radbuze v městské části Doudlevce. Někdo pistolovou kuší prostřelil kačerovi hlavu. Nezemřel, ale dál plaval po hladině a musel nesmírně trpět.

Po třech měsících kačera oblafli

Kačer se ale nenechal chytit, povedlo se to až teď. „Vždy se schoval do trávy při břehu a seděl tam, dokud jsme neodešli,“ řekl zvířecí záchranář Karel Makoň. Kačerovi se ale toto taktika teď nevyplatila.

„Kolegové v kajacích poutali z vody jeho pozornost a já z břehu máchl podběrákem do trávy u břehu a kačera jsem chytil, neměl šanci zmizet,“ popsal Makoň.

Veterinář šíp vytáhl z hlavy

Na veterinární klinice ptáka nejdříve zrentgenovali a pak mu vytáhli šíp z hlavy. Zvířecí záchranáři opeřence okroužkovali, odvezli zpět k řece a vypustili ho na svobodu. Zdá se, že kačer hrůzně vyhlížející poranění ustál bez následků. Hned si to totiž zamířil za ostatními kachnami na hladině.

Postřelení kačera šetří také plzeňská policie. „Hledá střelce, který zvířeti způsobil dlouhotrvající útrapy. Podle našeho názoru se tady jednalo o vandalství s následkem porušení zákona na ochranu zvířat proti týrání,“ uvedl Makoň.

Nelétá, mění peří

Odchycení kačera v trávě u břehu pomohlo zvířecím záchranářům i to, že pták se nyní přepeřuje. „Vyházel všechny letky na křídlech. Vypadaly mu a během krátké doby zase narostou. Ale po tu dobu není schopný létat. Takže nám nedokázal tak rychle zdrhnout jako dříve. To ale neznamená, že se nepotápí a nedokáže pod vodou i na vodě poměrně rychle uplavat i několik desítek metrů,“ dodal Makoň.

Fotogalerie
20 fotografií