Seniorka za tmy a deště přecházela silnici mimo přechod pro chodce. Z levé strany se vynořila ze tmy naprosto nečekaně oblečena v nenápadném oblečení bez jakýchkoli reflexních prvků. Řidička (26) neměla šanci reagovat včas a srazila ji. Seniorka naštěstí přežila.

Video
Video se připravuje ...

Řidička (26) v Karivné srazila chodkyni (69). Neměla reflexní prvky a nebyla vůbec vidět. PČR

„Využívejme reflexní materiály ke zviditelnění, při přecházení koukejme stále okolo sebe, využívejme přechody pro chodce, choďme vlevo v protisměru jízdy vozidel a pamatujme, že v zimě kluzká silnice prodlužuje brzdnou dráhu aut několikanásobně,“ apeluje na chodce policistka Daniela Vlčková.

Střety skončily smrtí

Policisté za poslední dva měsíce zaznamenali na Karvinsku 14 dopravních nehod, kde figurovali chodci. Devět se zranilo lehce, dva těžce a bohužel tři už nejsou mezi živými.

Řidič srazil chodkyni (†47) na křižovatce v Karviné, ačkoli přecházela na zelenou. Další tragédie je z Havířova, kde přecházela seniorka (†82) čtyřproudou silnici po přechodu pro chodce. Řidička (52) v pravém pruhu nezastavila…

Třetí událost se smutným koncem je opět z Karviné. Řidič přehlédl ženu (†76) rovněž přecházející silnici po přechodu. Nevšiml si jí přesto, že v protisměru už řidička zastavila.

Povinnost reflexů

Zákon přitom jasně stanoví povinnost chodců nosit za snížené viditelnosti a v místech bez osvětlení reflexní prvky. Týká se to především komunikací mimo obec, ale i ve městech a na vesnicích tím chodci výrazně zvýší svoji šanci na to, že je ostatní účastníci provozu včas uvidí.

Fotogalerie
5 fotografií