Po letošní červencové autonehodě u slovenské Čadce odvezla Daniela Čtvrtku záchranka na hraně života a smrti do místní nemocnice. Dlouho v ní nepobyl, vzápětí putoval kvůli závažnosti zranění k expertům do Ostravy.

„Byl v hlubokém bezvědomí. Zajistili jsme komplexní péči včetně monitorace nitrolebního tlaku. Opakovaně jsme prováděli CT vyšetření a magnetickou rezonanci mozku, abychom věděli, co se v hlavě děje. Zjistili jsme prokrvácení a zhmožděniny,“ popsal primář Tomáš Zaoral.

Intenzivní péče

Po osmi dnech byl Daniel probuzen z umělého spánku. Díky intenzivní péči a rehabilitaci začal dělat velké pokroky. „Ze začátku jen ležel, nevnímal a nereagoval na okolí, živil se sondou do žaludku. Sestry se o něho staraly a obracely ho na lůžku, aby nevznikly proleženiny,“ popisoval doktor Zaoral.

Daniel je velkým bojovníkem. Po několika dnech komunikoval, za pár dalších už cvičil chůzi! Dnes? Po pobytu v lázních je to skoro stejný puberťák jako dřív. Vrátil se i do školy. „Někdy ho musím odvézt po dvou hodinách domů, ale někdy vydrží celé vyučování,“ má radost chlapcův táta Karel Čtvrtka.

Problémy s očima a chůzí

Většina děsivých následků nehody je sice pryč, ale přece jen se s některými Daniel Čtvrtka stále pere. „Chůze ještě není stoprocentní. Po nehodě vidí dvojitě a špatně slyší na levé ucho. Je ale velká pravděpodobnost, že se časem všechno vrátí do normálu,“ věří Danielův otec Karel Čtvrtka.

Poděkování andělům

Přestože se dá říct, že při chlapci stáli všichni svatí už při nehodě, pro něj i pro jeho tátu jsou anděli lékaři a sestry. „Nejde ani popsat, jaké pocity hrůzy jsem zažíval. Udělali pro nás první poslední,“ řekl.

„Strašně moc si vážím toho, co pro mě udělali. Z celého srdce děkuji,“ přidal se i samotný Daniel.

VIDEO: Ilona Kováčiková (30) byla po těžkém průběhu koronaviru připojená 126 dní na mimotělní oběh.

Video
Video se připravuje ...

Ilona Kováčiková (30) byla po těžkém průběhu koronaviru připojená 126 dní na mimotělní oběh. FN Ostrava

Fotogalerie
8 fotografií