Předčasné porody tvoří 16,7 procent všech porodů v Moravskoslezském kraji. Zdejší Perinatologické centrum tedy patří počtem rizikových a patologických porodů k vůbec největším v České republice. Rizikový je zde každý šestý porod.

„Přes velký počet porodů maminek s patologickým těhotenstvím, žen s dvojčetným těhotenstvím, i žen s cukrovkou se nám daří ve fakultní nemocnici mít nejnižší kojeneckou úmrtnost v Česku,“ potvrdil přednosta tamní Gynekologicko-porodnické kliniky Ondřej Šimetka.

Operuje robot

Souběžně získaný prestižní Certifikát excelence za léčbu rakoviny děložní sliznice, získali ve Fakultní nemocnici Ostrava za úspěšné robotické operace. „Výhodou robotické chirurgie jsou méně invazivní zákroky. Nezasahují příliš do těla našich pacientek, jsou rychlé, kvalitní a dá se říci, že také bezbolestné,“ popsal zákroky přednosta Šimetka.

Video
Video se připravuje ...

Miloslavě (7) operoval nádor dělohy ve FN Ostrava robot. Karel Janeček

Jednou z úspěšně robotem odoperovaných pacientek je i ředitelka Lidové konzervatoře a Muzické školy v Ostravě Miloslava Soukupová (70). „Zjistili mi zhoubný nádor dělohy poté, co jsem náhle začala krvácet,“ říká a dodává: „Nechala jsem se přesvědčit operatéry k robotické operaci. Říkala jsem si, že i toho robota přece řídí člověk.“

Operaci vedoucí k úplnému uzdravení podstoupila v dubnu. „Jsem spokojená a šťastná, do pořádku jsem se dostala nečekaně velmi brzy, bolesti jsem neměla, a ani žádné nějaké jizvy na břiše nemám.“

Fotogalerie
4 fotografie