„Nikdy jsem nepřemýšlela o možnosti dělat cokoliv jiného. Mou práci beru jako poslání, jako službu, to jsem věděla už jako malinkatá, když jsem žila ještě v Havlíčkově Brodě, kde jsem se narodila,“ svěřila se Dagmar Hanulíková, která je své profesi věrná, i když je už v penzi.

Po střední škole proto našla první práci na lůžkovém oddělení urologického oddělení v ostravské městské nemocnici. Urologický obor zvolila proto, že chtěla pracovat na operačním sále.

„Po návratu z mateřské jsem přešla do urologické ambulance vítkovické nemocnice, té zůstávám věrná dodnes,“ konstatuje usměvavá sestřička Dagmar.

Radost z uzdravení

Kolik asi pacientů jí prošlo rukama a jak se změnili od doby, kdy na Urologickém oddělení Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice nastupovala?

„Chtěla jsem je počítat, zavařila se mi kalkulačka. Byly jich stovky,“ směje se. „Vždy mě potěšilo, když jsem viděla odcházet od nás vyléčeného a spokojeného pacienta. To mé práci vždy dávalo smysl,“ vyznala se.

Za klíčové pro vítkovickou nemocnici považuje Dagmar Hanulíková postavení nového pavilonu gynekologicko-urologického koncem 90. let 20. století. „V době postavení nového pavilonu bylo urologické oddělení nejlépe přístrojově vybavené v celém kraji,“ vzpomíná staniční sestra.

Těžká práce

Když jako sestra začínala, neexistovaly jednorázové pomůcky, všechno se sterilizovalo na oddělení. Od injekčních stříkaček, jehel, skleněných cévek, až po sady pro rouškování pacientů na operačním sále, také prádlo se skládalo do bubnu a sterilizovalo. „Byla to náročná práce, dnes si to nikdo nedovede představit,“ pokyvuje staniční sestra.

„Z pohledu zdravotnice s padesátiletou praxí mám pocit, že jsou pacienti stále náročnější a spoustu věcí berou jako samozřejmost. Je tu ale stále spousta těch, kteří si práce zdravotního personálu váží.“

VIDEO: Florence Nightingale – zakladatelka moderního ošetřovatelství a zdravotní sestra, která dokázala zachránit tisíce životů.

Video
Video se připravuje ...

Florence Nightingale – zakladatelka moderního ošetřovatelství a zdravotní sestra, která dokázala zachránit tisíce životů Videohub

Fotogalerie
7 fotografií