Izabela začala fotit v 15 letech hlavně makrofotografie v přírodě. Neobvyklému koníčku propadla grafička a hobby fotografka i se synem asi před rokem a čtvrt.

„Když se narodily děti, zamilovaly si lego figurky. Jednou při hledání nějaké speciální edice jsem narazila na zahraniční fotky lego figurek v terénu. Zaujalo mě to,“ vylíčila Izabela O. Našla motivaci pro syna, aby trávil čas v přírodě.

Čtyři ruce jsou potřeba

„Je fajn najít v dnešní době zajímavé hobby, které motivuje děti, aby trávily čas venku,“ přikývla fotografka. Teď je ráda, že to syna také tak pohltilo, protože je to pomocník k nezaplacení.

 „Nejenže jsou potřeba při náročném focení lego lodí či raftů na vodě další ruce na udržení lodě ve správné pozici, ale hlavně přichází s úžasnými nápady,“ usmála se Adamova maminka.

Focení lego figurek v přírodě patří do kategorie „toy photography“ a je ve světě velmi populární. Má mnoho fanoušků a je součástí rozsáhlých komunit. „U nás v Česku jich pár je, osobně vím asi o dvou až třech osobách, ale v zahraničí jich je určitě více. Vím o těch, kteří přispívají na Instagram,“ podotkla Izabela O.

Fantazii se meze nekladou

Fotit lze v podstatě cokoliv, lze vytvářet jakékoli scény. Oba si dávají záležet, aby vše do sebe zapadalo. „Když jsou někde hradby, použijeme rytíře, u tajemné stavby čaroděje, v lese třeba turistu s batohem. Na vodě je nepřeberné množství možností,“ dodala Izabela O.

Nejoblíbenějším místem dvojice je přírodní památka Turkov schovaná v Ostravě mezi Porubou a Třebovicemi. „Je to rozmanitý les, místy lidmi nedotčený, s několika vodními plochami dobře přístupnými, což nám vyhovuje,“ vysvětlili.

Ztracený batoh

Zaujetí pro detail a soustředění na správný pohyb v terénu s sebou ale občas přináší problémy. Jako nedávno, kdy Izabela s Adamem zapomněli po focení v oblíbeném Turkově batoh s lego figurkami. Když se po nějaké době vrátili, byl už fuč.

„Nepomohla ani výzva na sociálních sítích. Pár lidí sice hlásilo, že batoh viděli, ale nechali ho na místě. Už jsme se smířili s tím, že batoh ani figurky neuvidíme, tak jsme začali shánět nové. Pár tisíc nás to stálo,“ vylíčila máma Izabela. „Ale některé teď máme i lepší,“ usmál se Adam.

VIDEO: Miliony v kostičkách! Největší sbírku Lega na světě má Miloš Křeček.

Video
Video se připravuje ...

Miliony v kostičkách! Největší sbírku Lega na světě má Miloš Křeček Markéta Reinischová

Fotogalerie
16 fotografií