Při celorepublikových výstavách se nechlubí jenom hradem. Seskládal radniční věž, katedrálu Božského Spasitele v centru města, i známý Oblouk v Porubě. „Dominanty stavím v měřítku 1:45, a jsou takovou, dá se říct, věrnou kopií,“ řekl Daniel Soviar.

S kostkami si začal hrát ve dvou a půl letech. Když před něj rodiče vysypali první kyblík Lega. „Patřil sestře, podědil jsem ho od ní. Kostky se proměnily v mou neoblíbenější mou hračku. Poslední roky se jim věnuji denně,“ směje se nadšenec. Ten má v domě, kde bydlí, tři plné pokoje kostiček...

Zdaleka ale nestaví podle návodů. Scény si vytváří sám. Je to nádhera, dívat se na imaginární hudební festival s hřmícím pódiem, který Daniel vymyslel a zrealizoval.

S téměř tisícovkou figurek, kompletním osvětlením pódia, což vše lze atraktivně rozhýbat a rozeznět prostřednictvím tlačítek. Kostek je 15 tisíc.

Jde vždy o reálnou zmenšeninu

„I postavičky jsou v měřítku 1:45 přesně, jako reální lidé vůči reálné stavbě,“ řekl Daniel. Schopný je postavit takřka vše od nejrůznějších budov až například po portrét Karla Gotta. V plánu má další modely. „Chce to pořídit si mnoho desítek tisíc kostek a především mít mraky trpělivost,“ říká s tím, že už má v hlavě i větší stavby.

"Nakazil" i přítelkyni

Nejnovější stavební plán Daniela Soviara? Je to kostičkový elektronický festival v Miami tak, jak ho zná z nahrávek. „Bude mezi mrakodrapy, poblíž bude písečná mořská pláž, uprostřed města. Opět bude ryčet hudba, ovládací prvky jsou samozřejmostí,“ prozradil.

Daniel už nevyznává svého koníčka sám. Je mu po boku partnerka Dominika (26), která se zase pro změnu našla ve větších stavbách, motivovaných mystickými příběhy Harryho Pottera. „Nakazil mě,“ smála se Dominika během fotografování.

VIDEO: Miliony v kostičkách! Největší sbírku Lega na světě má Miloš Křeček.

Video
Video se připravuje ...

Miliony v kostičkách! Největší sbírku Lega na světě má Miloš Křeček Markéta Reinischová