Skeptičtí ochranáři vyjeli k Jakartovicím na Opavsko, kde ve větvích mohutného modřínu skutečně spatřili nevídaného oběšence. „Ve výšce asi 25 metrů se ve větru mírně houpalo bezvládné tělo orla mořského,“ řekl vedoucí stanice Petr Orel.

Vystoupat do takové výšky nebylo jednoduché. „Ale podařilo se. Výsledkem bylo smutné zjištění, že orel mořský měl kolem krku omotaný rybářský vlasec i s olůvkem,“ posmutněl záchranář s tím, že se dravec zachytil o větev a následně se oběsil.

Visela měsíc

Zjistilo se, že jde o 15letou samici, narozenou a okroužkovanou v Polsku. Na stromě visela skoro měsíc! „Už jsme se za desetiletí praxe setkali s řadou zranění a úrazů, hlavně u vodních ptáků, kde zásadní roli hraje rybářský vlasec s háčkem, ale tento případ je zcela raritní,“ uzavřel Petr Orel.

Tragická smrt orlice na Opavsku nastala poblíž vodárenské nádrže, kde je sportovní rybolov zakázaný.

Vzácných dravců přibylo

Přestože musí orli nejen v Česku čelit nejrůznějším nástrahám, ve kterých mají ať už úmyslně či neúmyslně prsty lidé, začíná se jim u nás opět dařit. Orel královský u nás zahnízdil ve 14 párech, orel skalní ve třech a orel mořský, který u nás poměrně dobře zdomácněl, až ve 150 párech.

Nejčastější příčinou smrti orlů a ptáků obecně je dosednutí na nevhodně zkonstruované elektrické vedení. Méně časté, ale o to zákeřnější jsou pak otravy velmi nebezpečným jedem karbofuranem. Tím se hubili škůdci na polích a od roku 2008 je jeho používání v Česku zakázané. Otrávení ptáci umírají dlouho a v krutých bolestech. Loni byli otráveni 3 orli, v předchozích letech i násobně víc.

Průlomové rozsudky

V Česku byli za trávení volně žijících zvířat odsouzeni zatím jen dva lidé. Oba dostali víceleté podmínky. V roce 2019 otrávil muž ze Strakonicka dva orly a dva krkavce. Našly se u něj jedy karbofuran a endrin.

Loni v prosinci zase soud uznal vinným muže z Břeclavska, který karbofuranem napuštěnými vejci a holuby dlouhodobě trávil dravce.

VIDEO: Vzácná samice orla královského, kterou někdo otrávil nervovým plynem, se snažila schovat pod auto farmářů z Hrubé Vrbky.

Video
Video se připravuje ...

Vzácná samice orla královského, kterou někdo otrávil nervovým plynem, se snažila schovat pod auto farmářů z Hrubé Vrbky. Horňácká farma Hrubá Vrbka

Fotogalerie
6 fotografií