Zatímco si lidé uvnitř utírali slzy, dopadaly na ně i na zdi chrámu při kajícím obřadu kapky svěcené vody. Ze zabití mladého muže byl obviněn jeho kamarád, také varhaník Jarek (20) z Frýdlantu nad Ostravicí. Ten je nyní ve vazbě a hrozí mu trest až 20 let vězení.

Modlí se i za vraha

„Všechny to šokovalo a přineslo nám to velkou bolest. Proto jsem chtěl být blízko obyvatelům Bašky. Mnoho věřících se za rodinu i kostel modlí. Nikdo z nás totiž takové znesvěcení chrámu nezažil,“ uvedl biskup. „V novodobé historii nevím o podobném násilném trestném činu, který by se stal v českých kostelích,“ doplnil mluvčí diecéze Ondřej Elbel.

Video
Video se připravuje ...

V Bašce zněly zvony na památku zavražděného varhaníka Josefa (†18). Blesk Jana Gartnerová

Pro místní nebylo lehké vstupovat do prostor, kde rukou vraha zemřel člověk. „Budu se za mrtvého, za rodinu i pachatele modlit, to mi dává sílu tam jít,“ podotkla žena před začátkem obřadu. „Jožku jsem učila hrát na varhany. Nadanějšího žáka jsem ještě neměla, těžko se mi cokoliv říká,“ hlesla další žena. Ani jedna si však nepřála uvést jméno. Podezřelý z vraždy je také silně věřící muž, kterému zřejmě přátelství nestačilo. Nikdo nechápe, proč člověk oddaný bohu spáchal tak otřesný čin a navíc ve svatostánku.

Podle informací na sociální síti pocházel Jarek z Palkovic, ale pohyboval se mezi Frýdlantem nad Ostravicí a Bílou. V několika okolních kostelích hrál na varhany. Tak se asi také s Jožkou seznámili.

Kající obřad

Kající obřad znesvěceného kostela znamená, že biskup celý kostel i lidi pokropí svěcenou vodou. Jde o jakési omytí spojené se křtem a se smrtí Ježíše na kříži.

V roli pachatele

Podle faráře Lukáše Engelmanna z Frýdlantu nad Ostravicí, jako kdyby se jejich kostel dostal do role pachatele. „Ve středu v 18 hodin proto chystáme kající bohoslužbu za viníka a také abychom pomohli lidem se s vraždou vyrovnat,“ sdělil farář.

Fotogalerie
37 fotografií