Sochy zmizely v době od 20. do 26. května. „Bohužel figury jsou nenávratně zničeny,“ uvedla mluvčí policie Daniela Vlčková. 

„To je strašné! Moc jsem chtěl sochu do Muzea tří generací Kodetů ve Velkém Meziříčí. Proč to ten člověk udělal? Vždyť zničil nádherné cenné dílo. Neexistuje žádná kopie," řekl pro Blesk.cz syn autora Kristán Kodet.

Nejdříve muž (46) odcizil z podstavce bronzovou plastiku Živý pramen pro možného kupce. „Umělecké dílo v hodnotě asi 800 tisíc korun mu prodal za čtyři tisíce,“ dodala mluvčí. Nový „majitel“ si však nezakládal uměleckou sbírku, ale sochu odvezl do sběrny mimo Karvinou. Inkasoval za ni 27 tisíc korun.

Stíhaná je i sběrna

Na krádeži další více než 2,5 metru vysoké bronzové sochy Bojovníka se kromě prvního zloděje podíleli ještě další dva. „Za figuru v ceně milin korun obdržela skupina 100 tisíc,“ podotkla Vlčková. Obviněno je sedm lidí a jedna firma, ve vězení mohou strávit až osm let.

Video
Video se připravuje ...

Zloději ukradli dvě sochy z veřejných míst v Karviné, majitel sběrny je nechal rozřezat. Škoda je takřka dva miliony. PČR

Tím celý příběh neskončil. Ve sběrně obě sochy rozřezali a odvezli. Ze zločinu legalizace výnosu z trestné činnosti je tak obviněný i majitel sběrny.

Hodnota nevyčíslitelná

Dívku s názvem Živá voda sochal Jan Kodet (jeho synem byl herec Jiří (†68), vnučkou je herečka Barbora, druhým synem je malíř Kristián Kodet (73) – pozn. aut.) 

„Měla pro nás nevyčíslitelnou hodnotu,“ poznamenala ředitelka Lázní Darkov Lenka Krótká. Zdobila kašnu přes 60 let a navíc byla historicky spjatá s nejstarší částí lázní, které ji mají i v logu.

Figura 260 centimetrů vysokého bojovníka od Jaroslava Brože stála v centru Karviné od roku 1970. Když se před měsícem sochy ztratily, lázně preventivně figury - Sedící dívku a Dívku s jablkem, schovaly. Jsou ze stejného materiálu.

Fotogalerie
27 fotografií