„Dokud ještě vypadáme k světu,“ pochválily se se smíchem Andrea Skupień (43) z Jablunkova a Eva Škorníková (39) z Třince. Vzaly to z gruntu a „ohoz“ si sehnaly z doby Marie Terezie.

Jaké to je, soukat se do spodniček, utahovat korzet, nechat se učesat a pak kráčet po červeném koberci a v zrcadlech sledovat svůj odraz s pocitem, že jsem krásná? „Povznášející,“ shodly se. Vyzkoušely si i pukrle či výrazy královen před poddanými.

Vyhlíží prince

Když v člověku zůstane trochu dětské duše, může si hrát až do důchodu. „Ano, naše mámy si hrají a my s nimi,“ řekly nadšeně dcery „princezen“ Tia (11), Eliza (14) a Kristýna (11), zatímco testovaly, komu se šaty roztočí nejvíc.

Chyběl už jen princ na bílém koni. „V mém životě už jeden přijel, nechal mi dvě skvělé děti a zase odjel. Takže teď vyhlížím druhého,“ poznamenala s nadsázkou paní Eva, profesí kadeřnice.

Podle učitelky anglického jazyka Andrey žena nikdy nepřestává být od podstaty princeznou. „Křehkost a krása k ní patří. Muž by měl být ten silný, který ji ochrání. Tak to platí po staletí a mělo by to tak zůstat,“ zmínila Skupień.

Touha duše

Aby si ženy uchovaly vzpomínky na svoje chvilkové kralování, nechyběla ani fotografka. Není to poprvé, kdy fotila lidi, kteří si plní své dávné sny a pomáhá jim v tom. Třeba setkání s vlky nebo jízdu zasněženou krajinou na koni.

„Postarám se o zákulisí. Vlky, koně, seženu oděv. Když jsme domlouvaly zámek, bylo to poprvé, co si několik místností někdo pronajal takto samostatně. Jinak tam mají lidé možnost přijít a za poplatek se vyfotit i v dobovém oblečení. Z fotek připravím v Českém Těšíně na podzim výstavu pod názvem Touha duše,“ dodala fotografka Lucie Brychcyová.

VIDEO: Jaká je královská výchova?

Video
Video se připravuje ...

Královská výchova Videohub

Fotogalerie
14 fotografií