Hodiny ukazují kromě času i den, měsíc či fáze odlivu a přílivu. Mají dokonce i budík. „Pocházejí z Holandska, což vysvětluje, proč jsou motivy na nich spojené s mořem a obchodováním,“ uvedla správkyně depozitáře Iva Dedek (56).

Z horní části na hodiny dohlíží řečtí bohové, Poseidon - vládce moří, Hermes - ochránce obchodu a Apollón, který střežil mořské cesty. A na dvířkách od chodu a bití nechybí ani bůh času Chronos.

„Jako důkaz, že hodiny na zámku v Hubertově jizbě stály už v roce 1902, máme fotografii. Pořídil ji tehdy kníže Karel Max Lichnovský, když vybavení dokumentoval,“ dodala správkyně, podle které se na návrat tohoto vzácného kousku všichni těšili včetně návštěvníků.

Centrem pozornosti jsou pár dní

Mobiliář hradeckého zámku, který připadl v roce 1945 státu, čítá přes 16 000 věcí. Když se v roce 1979 začal zámek rekonstruovat, všechny se musely přestěhovat na nedaleký zámek Raduň.

„Oprava dobře nedopadla, vlekla se a lidé se zase dovnitř podívali teprve v roce 2014,“ vysvětlil kastelán zámku Radomír Přibyla. Hodiny přicestovaly před rokem nefunkční.

„Chvíli trvalo, než jsme sehnali peníze na restaurátory a hodináře, ale povedlo. Je to pár dnů, co je viděli první návštěvníci,“ doplnil Přibyla. Oprava přišla na zhruba 100 000 korun.

VIDEO: Kam se vydat v Jeseníkách.

Video
Video se připravuje ...

Kam se vydat v Jeseníkách 

Fotogalerie
12 fotografií