Pražský vrchní soud loni v červnu uložil bývalému řediteli pražské Nemocnice Na Homolce Dbalému celkový trest deseti let vězení a potvrdil mu trest propadnutí majetku. Dbalý podle verdiktu bral za zmanipulování nemocničních tendrů na digitalizaci chorobopisů a nákupu Leksellova gama nože milionové úplatky. Soud také šestici dalších odsouzených uložil tresty 3,5 až šest let vězení a zaplacení peněžitých trestů.

Seznam Zprávy uvedly, že nemocnice peníze obdržela loni na podzim, ale podle zjištění serveru je nezaplatili odsouzení. Částku 52 milionů korun uhradil ze své společnosti European Holding Company podnikatel René Holeček a poslal je nemocnici přes advokátní kancelář Havel & Partners. Dalších 10,5 milionu korun zaplatil svědek Zdeněk Beran.

Uhrazení škody bez jmen odesílatelů peněz potvrdily soud a nemocnice. „Škoda způsobená poškozené Nemocnici Na Homolce byla tedy v plném rozsahu uhrazena,“ řekl Adam Wenig z Městského soudu v Praze.

„Nemocnice Na Homolce v této věci učinila a činí spousty procesních kroků a dosud obdržela finanční prostředky v souhrnné výši 62 552 169 korun. Tato suma odpovídá částce, kterou byli odsouzení povinni uhradit na základě rozsudku,“ spočítala mluvčí nemocnice Martina Dostálová.

Uhrazení škody podle serveru znamenalo, že soud mohl na podzim odblokovat majetek dvěma odsouzeným - bývalému náměstku nemocnice Michalu Toběrnému a Pavlu Kocourkovi, někdejšímu šéfu odboru na ministerstvu zdravotnictví.

Fotogalerie
10 fotografií