Nemocnice Na Bulovce má na své infekční klinice už tři podobné bioboxy, tedy zařízení, které je určené pro pacienty s vysoce nakažlivou infekční chorobou. Kromě armády však v celé České republice neexistoval biobox, který by mohl samostatně fungovat jako jednotka intenzivní péče. Nemocnice o tento speciální přístroj usilovala několik let. „Projekt se nakonec podařilo schválit na konci roku 2019 díky přiznání statutu Centra specializované péče pro izolaci pacientů s podezřením na vysoce nakažlivou nemoc,“ řekl ředitel FNB Jan Kvaček.

Nový biobox bude určen pro pacienty hospitalizované s vysoce nebezpečnou nákazou, jako je třeba ebola, krvácivá horečka nebo plicní forma moru. Jednotka je právě na takovéto případy, kdy pacient potřebuje být na JIP, skvěle vybavena. Lůžko poskytuje moderní přístroje, které zajišťují sledování fyziologických funkcí pacienta, jako například monitory životních funkcí, ventilátor k plicní ventilaci, EKG, defibrilátor, zvlhčovač plicních cest a další. Nemocnice bude jednotku využívat také pro pacienty s infekcemi, které jsou v Česku běžné, například těžké otravy bakteriemi, legionellou či záněty mozkových blan.

Biobox je hermeticky uzavřená jednotka. Při příjmu pacienta dojde k podtlaku, který zabrání proudění vzduchu mimo biobox. Jednotka je také vybavena vlastní vzduchotechnikou i speciálním zařízením na sterilizaci odpadních vod. Při opuštění jednotky musejí zdravotníci projít dekontaminační sprchou. Odpadní voda odtéká nerezovým odpadem do dekontaminační jednotky, kde se převaří.

A jak tedy jednotka funguje v praxi? „Při příjmu pacienta s podezřením na vysoce nakažlivou chorobu se přes počítačovou jednotku přepne prostor bioboxu do podtlakového režimu, aby bylo zabráněno proudění vzduchu ven z místnosti. V této fázi k pacientovi přichází ošetřující personál, který je oblečen ve speciálním ochranném obleku. Po sérii nutných vyšetření, zajištění všech životních funkcí a stabilizaci pacienta odchází personál přes dekontaminační místnost ven z prostoru bioboxu,“ vysvětlila primářka Kliniky infekčních nemocí Bulovky Hana Roháčová.

Celkovou sumu 23 milionů nemusela nemocnice uhradit celou. Desetimilionovou dotaci jí poskytlo ministerstvo zdravotnictví a dva miliony pak pražský magistrát. Zbytek nemocnice uhradila z vlastního rozpočtu.

Video
Video se připravuje ...

Primářka Roháčová o divokém roce s covidem: Sáhli jsme si na dno. Přijde teď pandemie chřipky? Pavlína Horáková

Fotogalerie
12 fotografií