Kolínka s marmeládou i talíř ze zbytků? Takhle vypadají chuťovky z českých špitálů! Co o nich řekla odbornice?

  • Jídlo v českých nemocnicích je občas jen pro otrlé.
    Autor: lc - 
    28. 1. 2025
    09:58

    Kolínka s meruňkovou marmeládou či talíř s těstovinami a mixem zeleniny i masa, který vypadá, že už ho před sebou měl někdo před vámi. I tak stále vypadá strava ve špitálech v Česku. Pro Blesk jednotlivá jídla zhodnotila specialistka na výživu a zdravotní prevenci PharmDr. Margit Slimáková, která dlouhodobě bojuje za změnu nemocničního stravování.

    „Kdybych měla shrnout, co v nemocniční stravě chybí, je to skutečné, vyživující jídlo, jsou to bílkoviny a zelenina, je to chutná úprava a servírování, je to možnost vybírat si. Vidím také nezájem, neschopnost nebo neznalost zdravotníků, kteří takováto jídla navrhují a servírují,“ domnívá se na úvod Margit Slimáková.

    Přesto jsou i v českých nemocnicích čestné vyjímky, které pacientům servírují potravu zdravou a kvalitní. Fotografie takových jídel najdete v galerii.

  • 1.Nešvary v nemocnicích

    Óda na rohlíky

    Tento typ snídaně a někde dokonce večeře, lze nazvat ódou na rohlíky či pečivo. „Úplně nejhorší je samozřejmě verze koblihová, se kterou jsme se dokonce setkali opakovaně i na dětských odděleních a někdy dokonce jako oběd,“ popisuje odbornice.

    Takováto jídla nevypadají nijak vábně, nijak podle ní neuspokojí a nezajistí živiny. „Zásadním nedostatkem je málo bílkovin, které jsou nezbytné pro uzdravení se, a nedostatek, či ještě častěji naprostá absence zeleniny. Ve zkratce je to promarněná šance podpořit zdraví, a tak i léčbu, kterou v nemocnici pacient podstupuje.“

    Nemocniční strava, která příliš zdraví nepřinese.

    Diabetici utíkejte

    Dia a light produkty jsou převážně slazené fruktózou, která je jako sladidlo nevhodná pro úplně každého, pro diabetiky speciálně. Přesto se tyto produkty stavěné na mylné teorii o prospěšnosti fruktózy stále objevují. „Nejčastěji jde o mléčné produkty slazené fruktózou nebo umělými sladidly, popřípadě odtučněné. Nic takovéhoto nepotřebujeme a neprospívá. I diabetikům a dietujícím prospějí mléčné produkty v minimálně zpracované podobě, tedy plnotučné a nedoslazované,“ radí Margit Slimáková.

    Oběd, který vyleká

    Hlavní jídla beztvaré konzistence, bez chuti a barev. „Jídlo, které nenadchne, odradí, často se nejí, pacient je buď hladový a za pár dnů směřuje k podvýživě, nebo se nám dojídá v nemocničních bufetech z nezdravostí, které se tam běžně nabízejí,“ popisuje expertka.

    Oběd paní Stáni po císařském řezu. Těžko identifikovatelné jídlo. Z porodnice odcházela čerstvá maminka hned o 9 kilo lehčí. Oběd paní Stáni po císařském řezu. Těžko identifikovatelné jídlo. Z porodnice odcházela čerstvá maminka hned o 9 kilo lehčí. | archiv paní Stáně

    Cukr namísto výživy

    To jsou koblihy nebo další verze, jako šátečky či žemlovka. Prakticky je to kombinace bílé pšeničné mouky, cukrů a tuků, to vše zasypané dalším cukrem, tedy přesně tím, čím se aktuálně nejvíce přejídáme a co stojí za inzulinovou rezistencí, která je spojována s dnes nejběžnějšími zdravotními problémy, chronickými nemocemi a jak se zdá, je i podkladem mnoha psychiatrických potíží. 

  • 2.Marmeláda a kolínka

    Téma nemocniční stravy zajímá i známou foodwriterku Petru Tajovský Pospěchovou. „Dobře vybrané jídlo může pomoci pacienta rychleji uzdravit. Jenže z těstovin s uho nebo z vodové instantní polévky si tělo žádné vitamíny a minerály nevezme,“ krčí rameny Petra Tajovský Pospěchová, která na svém instagramu Pospěška u plotny nedávno zveřejnila fotku nemocničních kolínek s meruňkovou marmeládou.

    „Dostala je kamarádka v nedaleké nemocnici. Já jsem na stejném místě v šestinedělí zažila třeba knedlíky s omáčkou z oleje, vody a mouky. Muž mi tehdy radši nosil domácí stravu, jako se to dělá v indických špitálech. Po porodu nebo v nemoci člověk potřebuje nabrat sílu a ne se trápit jídlem s mizivou výživovou hodnotou,“ popisuje Petra Tajovský Pospěchová, která ráda zmiňuje i pozitivní zkušenost.

    Magdalena dostala v nemocnici k obědu kolínka a k nim meruňkovou marmeládu. Chutnalo by vám? Magdalena dostala v nemocnici k obědu kolínka a k nim meruňkovou marmeládu. Chutnalo by vám? | archiv Petry Pospěchové

  • 3.Kde to jde?

    „Jako příklad dobrého nemocničního jídla doporučuji třeba havířovskou nemocnici. Avokádo, cizrna, čedar nebo thajské nudle tam nepovažují za sprostá slova, ale vítané oživení jídelníčku. Šéfka místní kuchyně změnu spustila před třemi lety a cenově se vejde do stejného rozpočtu jako před tím."

    I takto kvalitně a chutně se dá v českých nemocnicích vařit. I takto kvalitně a chutně se dá v českých nemocnicích vařit. | archiv Margit Slimákové

  • 4.Tradice od 50. let

    Nemocniční strava v Česku má dlouhou tradici vycházející z dietního systému z 50. let minulého století. Od roku 1991 je v podobě pouhého doporučení Ministerstva zdravotnictví, a tak jednotlivé nemocnice mohou nabízet i velmi rozdílnou stravu. Většina nemocnic přesto vychází z původního systému, případně jej rozšiřuje.

    „Výsledkem jsou i desítky diet, které jsou stavěny na přesných propočtech jednotlivých živin a energetického obsahu. Co ve stravě často chybí, je kvalita, chuť a respekt k individuálním přáním pacientů,“ vysvětluje Margit Slimáková. Důsledkem je podle ní častá nespokojenost pacientů a odmítání stravy, což přispívá k rozvoji podvýživy.

  • 5.Nápady by byly, ale…

    Margit Slimáková se problematice nemocniční stravy věnuje dlouhodobě, s kolegy rozběhla projekt pilotního testování zlepšení nemocniční stravy. Cílem bylo zmapovat aktuální situaci nemocniční stravy u nás i v zahraničí, popsat nedostatky, navrhnout možnosti zlepšení a připravit praktická doporučení, včetně příkladů dobré praxe. 

    „V nemocnicích a zdravotnických zařízeních, která se dobrovolně zapojila do projektu, se podařilo prokázat, že zlepšení možné je. I v rámci současných možností a finančních limitů jde v nemocnicích připravovat chutná jídla ze skutečných potravin a dát možnost pacientům spolurozhodovat o výběru své stravy,“ je přesvědčena specialistka na výživu a zdravotní prevenci.

    Z projektu vznikl návrh Metodického doporučení, který by jeho autoři rádi dostali do Věstníku Ministerstva zdravotnictví. To se bohužel i přes veškerou snahu zatím nepodařilo. 

     

    Video  Margit Slimáková o Miss se 150 kg: Tahle morbidní obezita by se neměla vůbec oslavovat  - Videoredakce ženských titulů
    Video se připravuje ...

Lenka Čechová ( 11. února 2025 13:34 )

Dobrý den, ráda bych detail tohoto "ledovce". Můžeme se spojit v soukromých zprávách?

Marika Sporyszova ( 30. ledna 2025 21:01 )

To jste ještě nejedli stravu v Karvinské hornické nemocnici boží velké díky celému personálu kuchyně hodně zdraví do dalších let všem při jejich náročném povolání

Soňa Zapletalíková ( 29. ledna 2025 17:06 )

Upřímně, ten bůček, nebo co to je, přelitý nějakým hnědým blivajzem moc chutně nevypadal. Spíš stejně nechutně jako to ostatní špitální jídlo.
Havířovská nemocnice dodává jídlo do ostravské nemocnice ve Vítkovicích. Jako, jíst se to dalo, ale v žádném případě to nebylo nijak zvlášť dobré.
A snídaně a večeře zoufale jednotvárné. Sýr, tvaroh, šunka, pomazánka neurčitého složení, vypadala jako ze zbytků. A to se točilo pořád dokola....

Uživatel_5863575 ( 28. ledna 2025 20:35 )

Kacka : uáu👎👎👎

Kacka Štarmanova ( 28. ledna 2025 19:43 )

Kdo chce zkusit opravdové lahůdky, zajděte si do klatovské nemocnice.... Takové filé omylem obalené v cukru se syrovými bramborami je jen špička ledovce

Zobrazit celou diskusi