Masového vraha Zdeňka K. vedli do budovy soudu těžkooděnci. V soudní síni se potom domluvil bez přítomnosti veřejnosti spolu s krajským žalobcem Michalem Królem na výši trestu. Nesouhlasil ale s dohodou ohledně náhrady škody, pozůstalým by měl dát několik milionů. O tom tak bude muset rozhodnout soud.

K vraždě a obecnému ohrožení se doznal a přijal navrhované doživotí. Soud musí ještě dohodu potvrdit, což bude trvat zhruba dva měsíce. Žádné další jednání se tak již konat nebude.

Obviněný podle státního zástupce Michala Króla vypadal smířený s osudem a moc nemluvil. „Ke všemu se přiznal,“ dodal.

Někteří pozůstalí s uzavřením dohody už dřív nesouhlasili. Podle nich by se měl muž zpovídat před soudem. „Sedm pozůstalých, které zastupuji, by bylo spíše pro vyslovení trestu smrti, ten ovšem u nás udělit nelze,“ komentoval při vycházení ze soudní síně dohodu zmocněnec Petr Kausta.

Pozůstalí: Snad půjde do pekla

„Proč to udělal? O to se mi jedná! Proč upálil nevinné lidi. Přišel jsem o syna, nevěstu a jedinou vnučku Melinku. Trápí mě to pořád. Proč se ten odporný chlap rozhodl vybít svou i další rodiny, je to děs, “ ptal se u soudu Milan Bernat (60).

„Když jsem mu útok vyčetl, cynicky reagoval: »Neměli tam být.« Je to jen odporná zrůda v lidské podobě. Snad brzy půjde do pekla, a nebudeme ho muset roky živit,“ dodal Bernat.

Poškozených dnes přišlo do budovy soudu jen pár. Další zastupovali advokáti. „Situace je pro ně tíživá. Proto tady nechtějí být,“ řekl Kausta. Jeho klienti vyčíslili své nároky v řádu milionů korun a za přijatelný trest považují jen doživotí.

Další skupinu poškozených zastupuje Jaromír Parobek. I on a jeho klienti požadují doživotí. „Navíc nesouhlasí s uzavřením dohody,“ podotkl Parobek.

Co se stalo?

Tragickým požárem vyvrcholily dlouhodobé spory Zdeňka K. s jeho synem Lukášem (†32) a manželkou Silvií (†53). Podle obžaloby se v jeho hlavě zrodil ďábelský plán, jak rodině „ukázat“. V den, kdy se v bytě odehrávala rodinná oslava, si přinesl kanystr, polil dveře a zapálil je.

Oheň během několika málo vteřin zachvátil celý třípokoják a především odřízl jedinou únikovou cestu. Byt se totiž nachází v 11. patře. Přesto pět lidí zvolilo raději smrt skokem z mnoha desítek metrů, šest lidí uhořelo. Byly mezi nimi tři malé děti i jedna mladá dívka těsně před porodem. Panelák prošel nákladnou rekonstrukcí a většina jeho obyvatel se do něj vrátila.

VIDEO: Tragédie v Bohumíně. Po žhářském útoku zemřelo 11 lidí, mezi nimi tři děti.

Video
Video se připravuje ...

Tragédie v Bohumíně. Po žhářském útoku zemřelo 11 lidí, mezi nimi tři děti ZZS Moravskoslezského kraje

Fotogalerie
57 fotografií