Zbytečná smrt otřásla městem předloni na podzim. Vše se událo během hokejového zápasu mezi Havířovem a Frýdkem-Místkem. Opilý fanda Michal tehdy na zápase vyváděl, častoval nadávkami fandy soupeře, a proto byl ochrankou vyveden. Své si vyslechli i sekuriťáci.

Hlavou o chodník

Byl mezi nimi i David S. „Tehdy mě urážel, dokonce mi vyhrožoval zabitím, bral jsem to osobně. Naštvalo mě to,“ zdůvodňoval mladík soudu, proč došel za Michalem až před stadion, když už byl fanda vyveden.

Více než stokilový David S. zcela vypadl z role ochranky a bez varování udeřil drobného Michala Č. do obličeje. Opilý fanda zavrávoral, spadl bezvládně dozadu a praštil se hlavou o chodník.

Nejprve zlehčování, pak lítost

Napadený fanoušek zemřel o pár hodin později v nemocnici na krvácení do mozku.  „Tehdy se mi zhroutil svět,“ řekl David S. Před soudem zpočátku tvrdil, že si ze vše fanda může sám svým chováním, časem však obrátil.

Video
Video se připravuje ...

Za smrt hokejového fanouška dostal podmínku Michal Charbulák

„Postupně jsem si vše srovnal. Vím, že takhle k tomu nemůžu přistoupit. Chci žít řádně, vyhýbat se násilí. Lituji toho, co se stalo,“ vypověděl u soudu mladík, který během posledního půlroku začal rodině zemřelého vyplácet i požadovanou nemajetnou újmu.

Dostal šanci

Mladík dostal od ostravského krajského soudu málokdy vídanou šanci. „Po zvážení všech okolností a vzhledem k lítosti a přístupu obžalovaného v posledním půlroce jsme se rozhodli mu dát šanci,“ řekl předseda senátu Ivo Davídek.

Soud tak udělil Davidu S. tříletou podmínku s odkladem na pět let. Mladík se při jeho vyslechnutí málem zhroutil, celý se třásl. Viditelně mu spadl kámen ze srdce. „Jsem rád, že je to za mnou,“ řekl při odchodu ze soudní síně.

Nesmí do ochranky ani do hospody

Zatím je však rozsudek nepravomocný, David S. ho bez váhání přijal, lhůtu na rozmyšlenou si ale ponechal státní zástupce i zmocněnec pozůstalých.

Mladík teď nesmí pět let užívat dříve oblíbené steroidy ani jiné drogy, chodit na místa, kde je k dispozici alkohol, musí spolupracovat s probačním úředníkem a vést řádný život. Nesmí také vykonávat jakoukoliv pořadatelskou službu.

Fotogalerie
13 fotografií