Už brzy budou pozůstalí po obětech vědět, jak dopadlo trestní stíhání Zdeňka K., muže obviněného z vraždy a obecného ohrožení. Pozůstalí po obětech mu ale do očí možná pohlédnou jen jedenkrát! Žhář se hodlá vyhnout soudu a chce uzavřít dohodu o vině a trestu.

Chce to mít z krku

„Vyšetřování je u konce, v nejbližší době bude stanoven termín jednání o dohodě,“ řekl státní zástupce Michal Król. Pokud dohodu žalobce se žhářem posvětí soud, může být vynesen rozsudek ihned a klasický soud neproběhne. „Obviněný chce mít vše co nejrychleji za sebou,“ dodal Król.

Součástí je i dohoda o nároku škody. Své požadavky mohou vedle pozůstalých vznést i další lidé z domu, kde hořelo. Většina z oslovených ale nemá zájem. „Pro mě je hlavní, že dům opravili a zase tu vše funguje,“ říká na rovinu starší žena.

Netušil, co způsobí?

Loni v podvečer 8. srpna přinesl opilý Zdeněk K. kanystr s benzinem, polil jím dveře bytu v 11. patře, hořlavina se dostala i do bytu. Pak škrtl zapalovačem. Šest lidí uhořelo v bytě, pět zahynulo po zoufalém skoku z okna.

„Obviněný údajně nevěděl, co činem způsobí,“ uvedl Michal Król. Podle něj je stále ve hře pro Zdeňka K. i doživotí.

Zapálil vlastní rodinu!

Šíleným činem vyvrcholily spory v rodině Zdeňka K. Poté, co od opilce a agresora odešla manželka Silvie (†53) k synovi Lukášovi (†30) v něm opět "bouchly saze". Vyčkal na datum oslavy jeho budoucí snachy Lenky V. (†30) a udeřil.

Při požáru zemřel i žhářův vnuk a dále rodinní známí a kamarádi. Mezi oběťmi byly i další dvě děti a pes. Čtyři lidé se zachránili skokem na sousední balkon. Žhář své zvrhlé dílo sledoval před domem, než byl zadržen strážníky. Ve sbírce vyhlášené po požáru se sešlo více než 3,2 milionu korun. Pozůstalí obdrželi 200 tisíc korun za každého ze zemřelých.

Lidé chtějí zapomenout

Před panelákem nechalo město i přes protesty mnoha lidí z domu instalovat pamětní desku. Právě kvůli kontroverzím kolem ní ji udělalo tak nenápadnou, až to přineslo problémy.

„Byla zapuštěná do země, byly na ní často nánosy hlíny. Domovník to tady každý den chodí čistit,“ řekli pracovníci firmy, která památník upravila osazením novým travnatým pásem kolem pamětní desky.

Byt jen tak nenabídnou

Škody na paneláku po požáru a následném hašení dosáhly až 10 milionů korun. Dům už je kompletně opraven. Stejně tak i vyhořelý byt. Několik nájemníků z domu se již z náhradního bydlení od města do domu nevrátilo.

„O uvolněné byty probíhají licitace. Byt, kde proběhl tragický požár, však nejspíše ještě rok v nabídce nebude,“ uvedla mluvčí Bohumína Jana Končítková. 

VIDEO: Tragédie v Bohumíně. Po žhářském útoku zemřelo 11 lidí, mezi nimi tři děti.

Video
Video se připravuje ...

Tragédie v Bohumíně. Po žhářském útoku zemřelo 11 lidí, mezi nimi tři děti ZZS Moravskoslezského kraje

Fotogalerie
55 fotografií