Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Požáry sužují Turecko: Hotely v letoviscích odklopily plameny. Trpí i Řecko a Itálie

Aktualizováno -
1. srpna 2021
20:46
Autor: ČTK - 
31. července 2021
13:44

Turecké pobřeží Egejského moře sužují požáry, které se rozšířily i k některým letoviskům, z nichž se musely evakuovat tisíce lidí. Někteří přitom museli uniknout z hotelů obklíčených ohněm na lodích. Kvůli živlu již v zemi přišlo o život osm lidí a stovky jich musely být ošetřeny, informovala agentura AP. Dostat pod kontrolu se plameny podařilo až v neděli. S požáry se potýká také Itálie, zejména ostrov Sicílie, a Řecko. Situace se v příštích dnech zřejmě nezlepší, v jižní Evropě bude pokračovat výjimečná vlna veder.

Situace v Turecku je nejhorší v turisticky oblíbených provinciích Mugla a Antalya, kde je v posledních týdnech extrémní sucho. U města Bodrum odřízly plameny dva hotely od zbytku pevniny a pobřežní stráž z nich musela za pomoci místních rybářů evakuovat asi 4000 lidí. Mezi nimi bylo i nejméně 100 ruských turistů. V neděli úřady uváděly osm oběti. Jedná se o hasiče, kteří zemřeli při zásahu a turecko-německý pár.

České ministerstvo zahraničí poslalo o problémech v oblasti turistům, kteří mířili do regionu a přihlásili se do informačního systému DROZD, textovou zprávu. Žádnou odpověď či žádost o pomoc k sobotnímu odpoledni nedostalo. Informovalo o tom tiskové oddělení Černínského paláce. Podle místopředsedy Asociace cestovních kanceláří Jana Papeže do této oblasti moc Čechů nejezdí. České kanceláře tak zatím nemusí přijímat žádná opatření ve vztahu k turistům, kteří mají na dovolenou teprve odletět, ani přímo na místě. V celém Turecku je podle něj s cestovními kancelářemi mezi šesti až osmi tisíci Čechů.

Ačkoliv jsou letní požáry v Turecku běžné, ty letošní se podle vědců z meteorologické služby EU Copernicus vyznačují nevídanou intenzitou, podle vědce Marka Parringtona až čtyřikrát vyšší, než kdy badatelé zaznamenali. „Ta čísla jsou oproti posledním 19 letům mimo měřítko,“ prohlásil a dodal, že kouř z požárů se nyní přesouvá přes Egejské moře směrem ke Kypru.

Agresivita požárů překvapila i řadu místních, někteří z nich podle listu The Guardian přišli o obydlí i celá stáda skotu. „Tohle není normální. Bylo to jako v pekle,“ řekl o živlu místní farmář, který při útěku před plameny sám málem zemřel.

Pomáhaly hasit i okolní země

Pod kontrolu se 111 požárů na jihu země podařilo dostat až v neděli.Turecku v boji s živlem přispěly i jednotky ze sousedních zemí, například z Ruska, Ukrajiny, Íránu či Azerbajdžánu. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan ve veřejném projevu poděkoval svému ruskému protějšku Vladimiru Putinovi za to, že do Turecka poslal letadla a helikoptéry, jež pomáhaly s hašením. Erdogan přitom čelil domácí kritice poté, co se ukázalo, že Turecko nedisponuje hasícími letadly, ačkoliv jsou tam lesní požáry v létě časté.

Turecko sužují rozsáhlé požáry (31. 7. 2021). Turecko sužují rozsáhlé požáry (31. 7. 2021). | ČTK/AP

Ve většině jižní Evropy budou panovat velmi vysoké teploty ještě v průběhu následujícího týdne, podle některých předpovědí by mohly padat i rekordy. V Ankaře a na dalších místech v Turecku bude zřejmě až o 12 stupňů více, než je dlouhodobý srpnový průměr. Na příští dny meteorologické služby hlásí teploty nad 40 stupňů Celsia.

Sicilské letiště přerušilo provoz

Podle řady vědců stojí za výjimečnými požáry změny klimatu, kvůli nimž je oblast sušší a zažívá větší vedra, než tomu bývalo v minulosti. Někteří ministři turecké vlády pak přišli se spekulacemi, že požáry úmyslně zakládá separatistická Strana kurdských pracujících (PKK), kterou Ankara považuje za teroristickou organizaci. Nepředložili však pro svoje domněnky žádné důkazy.

Italští hasiči v sobotu bojovali s desítkami ohňů. Za poslední hodiny zaznamenali na 800 větších požárů, z nichž 250 připadalo na Sicílii. Nejvíce požárů bylo na jihu ostrova, kolem města Katánie. Pro usnadnění provozu hasicích letadel a vrtulníků bylo pro civilní provoz dočasně uzavřeno letiště v tomto turisticky významném městě. Požáry ale zasáhly i okolí Palerma a další oblasti ostrova.

Tamní úřady také evakuovaly loděmi asi 150 lidí, kterým se nepodařilo včas dostat do bezpečí a utekli na pláž, na níž je obklíčily plameny. Sicilský guvernér Nello Musumeci požádal vládu v Římě, aby vyhlásila kalamitní stav. Podle něj některá z ohnisek zřejmě úmyslně založili žháři. Deník La Repubblica píše o tom, že požáry lesů a polí mají usnadnit výstavbu solárních elektráren.

Nejvyšší stupeň nebezpečí

S požáry se přitom potýká také jih Řecka, poblíž přístavu Patras se museli evakuovat obyvatelé několika vesnic. Nepodařilo se ho uhasit ani v neděli. Bojuje s ním asi 300 hasičů s pomocí desítek cisteren, dvou letadel a pěti helikoptér. Podle šéfa místních požárníků vzniklo v Řecku od sobotního rána 58 požárů, většinu z nich se však podařilo rychle uhasit.

Požár u města Patras také způsobil obrovské kolony na dálnici vedoucí do města Korint, kterou požárníci kvůli požáru dočasně uzavřeli. Provoz byl přerušen rovněž na mostě Rio-Antirio, který spojuje Peloponés s pevninským Řeckem

Evropská unie vyhlásila nejvyšší stupeň nebezpečí požárů v některých místech Itálie, Portugalska, Španělska a částech severní Afriky. „Riziko je nyní velmi vysoké,“ řekl meteorolog Parrington. „Můžeme být v příštích týdnech svědky dalších požárů, pokud tyto teploty přetrvají,“ dodal.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

krapotkin ( 1. srpna 2021 12:44 )

Je divné, že hoří všude tam, kde jsou uprdlíci.

Zobrazit celou diskusi