Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Evropské úřady varují před cestou na Rhodos či Santorini. Riziko nákazy je tam nejvyšší

Autor: ČTK - 
29. července 2021
16:41

Evropské středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (ECDC) ve čtvrtek přeřadilo 13 řeckých ostrovů v Egejském moři mezi oblasti s nejvyšším rizikem nákazy koronavirem. Informovala o tom agentura Reuters. ECDC tím důrazně varuje před cestováním do těchto oblastí. Mezi ostrovy, které jsou na mapě ECDC vyznačeny tmavě červenou, jsou populární turistické destinace jako Santorini, Mykonos či Rhodos. Před týdnem přeřadil úřad do tmavě červeného stupně i Krétu, největší řecký ostrov.

ECDC hodnotí evropské regiony na čtyřstupňové škále od zelené, která vyznačuje nejnižší míru rizika nákazy, až po tmavě červenou. V ní jsou v současnosti zařazeny Kypr, Nizozemsko, velká část Španělska či Korsika. Hodnocení se odvozuje například od počtu nových případů nákazy koronavirem za posledních 14 dní na 100 000 obyvatel. Hodnocení zveřejňuje ECDC každý čtvrtek.

Hodnocení ECDC využívají státy Evropské unie, když stanovují svá vlastní pravidla pro cestování a návrat z jednotlivých zemí a regionů. To částečně platí i pro Českou republiku, která má vyznačené tmavě červenou na své cestovatelské mapě například Nizozemsko, Británii, Španělsko či Kypr. Řecko je v červeném stupni, který poukazuje na středně vysokou míru rizika nákazy.

Video  „Karanténa nutí lidi ke lhaní.“ Zástupce cestovek kritizuje opatření pro dovolenkáře „bez logiky“.  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

zzoul ( 30. července 2021 10:21 )

Ty letos budes v tuzemsku vid tam je to taky krasny, nestyd se za to

naidka ( 30. července 2021 08:53 )

Rhodos, Santorini, Kréta .... tam je covidová hlava na hlavě. Kamoška se vrátila z "méně exkluzivního" Bulharska - letěla přes Vídeň, všechna potvrzení o bezinfekčnosti měla s sebou, ale NIKDO NIKDE po ní nic nechtěl, takže u móře byla taky a bez karantény. Asi to chce slevit z vysokých nároků.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa