Nepopsatelná hrůza, která se 8. srpna odehrála v paneláku na Nerudově ulici, v lidech nejspíš zůstane navždy, už není ale tolik viditelná.

Šest nejponičenějších bytů je už zase jako ze škatulky a nájemníci se brzy vrátí. „Zatím bydleli u svých rodin či v náhradních městských bytech,“ uvedla Kateřina Pálková z domovní správy.

Video
Video se připravuje ...

Tragédie v Bohumíně. Po žhářském útoku zemřelo 11 lidí, mezi nimi tři děti ZZS Moravskoslezského kraje

Jeden je prázdný…

Po třech měsících nájemníci své byty sotva poznají! „Proběhla rekonstrukce koupelen a záchodů. Opravily se elektrorozvody, podlahy, omítky, výmalba. Byly dodány vestavěné skříně a kuchyňská linka,“ popsala Pálková. Nová jádra jsou zděná, umakartová by prý byla dražší.

Mnozí lidé si úmysl z domu odejít rozmysleli. Nevrátí se jen čtyři. Jejich byty město nabídne do licitace. Jediný byt zatím rekonstrukcí neprošel a možnost jeho budoucího pronájmu je ve hvězdách. Ten, který žhář zapálil, a umírali v něm lidé…

Opravy spolykají miliony

Přestože byty jsou už takřka opraveny, stavaři v domě stále zůstávají. „Proběhne ještě generální oprava elektřiny společných prostor. Vymění se domovní telefony ve všech bytech. Malý výtah bude nový, starší repasovaný,“ vyjmenovala bytová technička Libuše Nogová.

To bude stát minimálně dva miliony korun. Necelý milion a čtvrt spolkne oprava fasády domu a výměna zábradlí ve dvou bytech. Konečný účet ale stále není uzavřen.

Vyřizoval si účty s rodinou

Brutální, předem naplánovaný čin, měl spáchat Zdeněk K. (54) na své vlastní rodině a jejich známých. Mstil se hlavně manželce Silvii (†53) a synovi Lukášovi (†30), se kterými měl dlouhodobé rozepře. V opilosti natankoval benzín do PET lahví a podpálil byt, kde probíhala rodinná oslava. Šest lidí zemřelo v plamenech a kouři, pět se zabilo po zoufalém skoku z okna ve výšce 33 metrů. Čtyři lidé se zachránili útěkem přes balkon k sousedovi. Zdeněk K. (54), obviněný z vraždy a obecného ohrožení, čeká na soud ve vazbě. K činu se doznal, zabíjet prý ale nechtěl.

VIDEO: Rodina nejmladší oběti Honzíka V. (8) na pietním místě.

Video
Video se připravuje ...

Rodina nejmladší oběti Honzíka V. (8) na pietním místě Michal Charbulák

Fotogalerie
73 fotografií