Řada příchozích si neujal ujít například sobotní komentování krmení lední medvědice Cory. Třiadvacetiletá medvědí dáma si „pochvalovala“ řadu pamlsků, které do jejího výběhu zamířily. Patří k celebritám, které návštěvníky přitahují stejně jako lvi, tygři a vlci arktičtí.

Areál ročně navštíví přes 300 tisíc lidí. Navzdory tomu se nedaří na Mniší horu návštěvníky ve velkém přilákat i v zimních měsících. Chybí totiž velká zastřešená expozice, kde by lidé mohli v teple strávit pár hodin a stále se něco nového dozvídat. Právě vzdělávání návštěvníků a budování jejich vztahu k divoké přírodě vnímá ředitelka brněnské zahrady Radana Dungelová jako hlavní poslání zoo.

Před deseti lety dosahovala roční návštěvnost 260 tisíc lidí. Až na výkyv v době koronavirové pandemie čísla stále rostou a loni zahrada zaznamenala 325 tisíc návštěvníků, podobnou návštěvnost očekává i letos.

„Nejvíce lidí chodí o letních prázdninách a daří se, i když je slunné jaro a podzim. Zima je vždy trochu problém, protože nemáme velkou krytou expozici. Je takový můj sen, třeba do příštích deseti let, tohle změnit," uvedla Dunglová..

Video
Video se připravuje ...

Mluvčí Michal Vaňáč k oslavám 70. výročí vzniku Zoo Brno TV Blesk Zdeněk Matyáš

Zoo je příspěvkovou organizací města. Největší investicí v její historii byla v roce 2010 stavba expozice Beringie za 80 milionů korun, kterou obývají medvědi kamčatští. Zahrada nyní připravuje expozici Himálaj, která nabídne například levharty nebo supy. Odhadované náklady přesahují 150 milionů korun. Nyní je vyprojektovaná polovina investičního záměru, vybudování expozice tak ještě několik let potrvá. Novou expozici podle ředitelky potřebují také lední medvědi.

„Stávající je opravdu stará a pro chov nevhodná. Mluvíme ale o nákladech ve stovkách milionů korun. Standardům neodpovídá ani expozice kriticky ohrožených levhartů cejlonských, u který musíme zvládnout přestavbu do roku 2025. Pak už nebude odpovídat ani české legislativě," řekla Dungelová.

Zahradní slavnost a spousta překvalení

Zahradní slavnost, která bude vrcholem oslav výročí, vypukne v sobotu 2. září. „Čeká 70 zážitků a překvapení a zoo, jak ji neznáte. Komentovaná krmení v podání známých osobností, akrobacie na lanech i na vysokém kole, hudba i divadlo, historie i současnost zoo. Naučíte se hrát na didgeridoo, vyrobit enrichment pro zvířata v lidské péči nebo zachránit zvíře ve volné přírodě,“ prozradil mluvčí zoo Michal Vaňáč.

Jako na každé správné zahradní slavnosti budou připravena pikniková místa, spousta dobrot a aktivity pro celé rodiny. A snad návštěvníky potěší i vstupné, které bude pro všechny činit jen 70 korun.

Fotogalerie
15 fotografií