Podle mluvčího začala mít žirafa zdravotní problémy před dvěma měsíci. „Méně žrala, hůře chodila a začala ztrácet na váze. Poslední týden už ani nemohla chodit do výběhu. Její stav se o víkendu rapidně zhoršil. Velmi málo pila a žrala, potravu nebyla schopná udržet, přestala chodit,“ popsal mluvčí zoo Michal Vaňáč. Žirafu utratili v pondělí dopoledne.

Janette přišla na svět v srpnu 2001 v Zoo Dvůr Králové, do Brna dorazila v dubnu 2003. Ve výběhu nyní zůstaly tři samice, Tosha (16), Tabita (12) a Anisha (6).

„Už nějakou dobu řešíme dovoz samce, ale je z Velké Británie a zkomplikoval nám to brexit a covid. Když se zadaří, snad by mohl dorazit letos, možná příští rok,“ uvedl Vaňáč.

Brněnská zoologická zahrada byla otevřena v roce 1953, letos tak slaví 70 let od založení. Je na Mniší hoře v blízkosti Brněnské přehrady na ploše 65 hektarů. Chová na 2200 zvířat 400 druhů.

Video
Video se připravuje ...

V sobotu 18. září se v brněnské ZOO konal další ze série iSport LIFE běžeckých závodů. Jaká byla atmosféra na místě? iSport TV