„Jedná se o operační misi ve specializaci popáleniny a plastická chirurgie. Lékaři se zaměřují zejména na komplikovaná zranění způsobená válečným konfliktem na Ukrajině. Pacientům svými zákroky umožní návrat k důstojnějšímu životu,“ uvedla mluvčí ministerstva vnitra Klára Dlubalová.

Blízko hranic

Lékaři z jižní Moravy odjeli na Ukrajinu v rámci programu MEDEVAC, do kterého se kromě FN Brno zapojila i Fakultní nemocnice Královské Vinohrady a Český červený kříž. Rozpočet programu je pro letošek 120 milionů korun.

Zdravotníci působí v oblasti, která je partnerskou pro Jihomoravský kraj, leží až v blízkosti slovenských hranic. Jejich příbuzní se tak nemusí obávat, že by byli válečným konfliktem přímo ohroženi. Od bojiště jsou vzdáleni přibližně stejně, jako je Praha od Benátek.

Lvovské oblasti pomáhá i Jihomoravský kraj. „Jen loni jsme tam poslali lékařský materiál za několik milionů korun, šlo například o podložky pro přesun pacientů nebo tlakové obvazy či chirurgické nůžky. Kromě toho jsme tam darovali trvanlivé potraviny a matrace nebo dětské postýlky,“ upřesnila mluvčí kraje Alena Knotková.

VIDEO: Mladík (19) přišel v bojích s ruskými okupanty o ruku. První ukrajinští vojáci se léčí v Česku.

Video
Video se připravuje ...

19letý mladík přišel v bojích s ruskými okupanty o ruku. První ukrajinští vojáci se léčí v Česku TV NOVA Official