Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Zataženo, déšť 16°C

Roman (7) po útoku na Vinnycju přišel o maminku: Sám má těžké popáleniny a zlomeniny

Autor: rix, ČTK - 
25. července 2022
12:29

Ruský útok na ukrajinskou Vinnycju si vyžádal životy třiadvaceti Ukrajinců. Zpřetrhány byly osudy mnoha mladých lidí. Jedním z vážně zraněných je i teprve sedmiletý Roman.

Malý Ukrajinec utrpěl těžké popáleniny, má zlomenou ruku a v hlavě šrapnely. Musel být urychleně evakuován k expertům do nemocnice v Drážďanech. Situace je o to horší, že při útoku zemřela jeho maminka. Živý naštěstí zůstal alespoň jeho táta. 

„Proces obnovy kůže po popáleninách je velmi náročný. Bude muset podstoupit několik operací a bojovat s velikou bolestí, čekají ho léta uzdravování,“ zoufal si na Twitteru jeden z diskutujících. „Brzy se uzdrav, Romane,“ přáli mu hodně sil do dalšího boje ostatní lidé na sítích. 

„Rusko každý den ničí civilní obyvatelstvo, zabíjí ukrajinské děti, posílá rakety na civilní objekty, kde není nic vojenského. Co to je, když ne otevřený teroristický čin?“ reagoval po útoku na město na sociální síti Telegram ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ministr zahraničí Dmytro Kuleba na Twitteru obvinil Rusko z „dalšího válečného zločinu“.

Vinnycja leží asi 250 kilometrů jihozápadně od ukrajinského hlavního města Kyjeva a nachází se tak daleko od hlavních frontových linií na východě a jihu Ukrajiny. Ve městě, kde před válkou žilo přibližně 370 000 obyvatel, se podle webových stránek ukrajinské armády nachází velitelství ukrajinského letectva, upozornila agentura Reuters.

Rusko se ho podle ukrajinských vzdušných sil pokusilo zasáhnout řízenými střelami už v březnu. Do Vinnycje se podle agentury AP uchýlily tisíce lidí, které uprchly před ruskou invazí z východu Ukrajiny.

Video  Expert o potížích s „Putinovým“ plynem: Hrozí několik nepříjemných zim! Ale dlouhodobě prohraje.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

 

Video se připravuje ...
Další videa