Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Ponížený Putin ukázal slabost, míní komentátoři. Únava, grimasy a předstírání vřelých vztahů s Íránci?!

Autor: mav - 
21. července 2022
15:17

Poprvé od vpádu na Ukrajinu se Vladimir Putin vydal dál do zahraničí, zatím byl jen ve dvou postsovětských zemích. Zavítal do Teheránu, kde ho vřele uvítal íránský duchovní vůdce ájatolláh Alí Chameneí. Vůdci ropných velmocí, na které Západ vyhlásil mocné sankce, ohlásili ambiciózní partnerství v energetice. Podle CNN je však vztah obou zemí složitější a zdaleka ne tak přátelský, jak se snažili prezentovat.

 „Jsem velmi potěšen, že se nacházím na pohostinné íránské půdě,“ cukroval v úterý Putin. „Můžeme se chlubit rekordními čísly, co se týče růstu obchodu,“ dodal. Rusko si teď prý je s Íránem bližší než kdy dříve.

Konkrétněji znělo ohlášení dohody mezi státními energetickými giganty – íránským NISOC a ruským Gazpromem. Počítá s rozvojem íránských plynových polí a budováním plynovodů pro vývoz, v hodnotě asi bilionu korun. Není to však závazná smlouva, jen memorandum o porozumění.

„Je to součástí divadla státních návštěv,“ komentuje Esfandyar Batmanghelidj, šéf londýnského think tanku Bourse & Bazaar Foundation. „Rusko nezavazuje k investicím, Rusko nebude investovat do íránské energetiky v době, kdy je pod těžšími sankcemi než ruská energetika.“ Tzv. sekundární sankce na Írán se totiž týkají každého, kdo by s ním obchodoval; ruské firmy zatím například smějí vyvážet plyn do Evropy, spolupráce s Íránem by to ale zkomplikovala.

Navíc už obě firmy jinou dohodu podepsaly roku 2016, kdy Írán pod tak přísnými sankcemi nebyl – „Nikam to nevedlo,“ dodal Batmanghelidj. Překážky byly podle něj na straně íránské ekonomiky.

Plané ruské sliby 

„Rusko vždy hodně slibovalo a málo plnilo,“ uvedl pro CNN Ali Vaez z amerického think tanku Crisis Group. Jenže při hledání mezinárodní spolupráce nemají moc na výběr, a tak si nemohou dovolit se rozkmotřovat.

Batmanghelidj souhlasí: „Je tu tolik negativních zkušeností, kdy se Írán cítil, že ho Rusko podtrhlo. Vybudovat skutečnou důvěru mezi dvěma zeměmi vyžaduje hodně času.“

A obě země jsou také přímými tržními soupeři. Írán dnes vyváží energetické suroviny hlavně do Číny, jenže tam se kvůli západním sankcím začalo obracet i Rusko – a v cenové válce má navrch. Rovněž Moskva zkomplikovala Teheránu mezinárodní jednání o sankcích a íránském jaderném programu – požadovala záruky vlastních zájmů.

A co vlastně může nabídnout Teherán Moskvě? Například zkušenosti s obcházením mezinárodních sankcí. „Myslím, že je zcela přirozené, aby obě strany uvažovaly o vytvoření klubu sankcionovaných států,“ uvedl Vaez.

Bílý dům také soudí, že Teherán dodá Moskvě stovky dronů pro válku na Ukrajině – prý už tento měsíc může začít trénovat ruské vojáky, jak je ovládat. Teherán takové zprávy popíral, ale v úterý íránská média citovala tamního generála, že je země připravena vyvážet vojenskou techniku spřáteleným zemím.

V Íránu Putin také jednal s tureckým protějškem Recepem Tayyipem Erdoganem, mj. o válce v Sýrii a také o obnově vývozu ukrajinského obilí přes Černé moře. Podle protokolu byli samý úsměv, ale Erdogan Putinovi vrátil předloňské ponížení. Roku 2020 musel na ruského hostitele dvě minuty čekat v předsálí, za dohledu reportérů. Tentokrát nechal stát před zapnutými kamerami Turek Rusa, než také dorazil.

Putin vypadal unaveně. A otráveně

„Těch 50 sekund, kdy Erdogan nechal čekat Putina, jenž vypadal před kamerami vyčerpaně, hodně vypovídají o tom, jak moc se změnil po Ukrajině,“ komentovala na twitteru Joyce Karamová, dopisovatelka magazínu The National. „Povšimněte si, jak kamera turecké vládní tiskové agentury Anadolu zabírá Putinovu tvář v blízkém detailu,“ dodala.

„Byl to neznámý terén pro ruského lídra, jenž si vydobyl reputaci tím, jak nechává čekat světové vůdce, naschvál, někdy i hodiny po domluveném termínu,“ komentoval deník The Guardian. Tentokrát to byl Putin, kdo musel nervózně pošlapávat a nevěděl, jak se tvářit.

„Na tváři poníženého a uraženého Führera je celé spektrum emocí,“ rýpl si Anton Geraščenko z ukrajinského ministerstva zahraničí. „S takovou tváří je vskutku nejlepší zůstat v bunkru.“

A i celou Putinovu zahraniční cestu vnímá diplomat jako ruskou slabost: „Putinova návštěva Teheránu je gestem zoufalství. Nepřijel požadovat, nýbrž žádat: o vojenskou pomoc, o mechanismy obcházení embarga na technologie (mikročipy); a obdržel pouze sliby.“

Video  Putin jako kůl v plotě: Nechali ho potupně dlouze čekat na erdogana  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa