Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Satelitní snímky usvědčily Rusy: Vyrazili do Íránu kvůli smrtícím dronům, odhalili Američané

Autor: ČTK - 
16. července 2022
11:17

Krátce před vrcholnou schůzkou amerického prezidenta Joea Bidena s představiteli zemí Perského zálivu Blízký dům informoval, že zástupci Ruska v poslední týdnech dvakrát navštívili letiště ve středním Íránu, kde si prohlédli drony schopné nést zbraně, aby je mohli případně koupit a použít na Ukrajině. Agentura AP napsala, že Biden se na dnešním summitu bude snažit semknout země regionu proti Íránu.

Summitu v Džiddě se účastní zástupci Saúdské Arábie, Spojených arabských emirátů, Bahrajnu, Kuvajtu, Ománu a Kataru. Pozvánku dostaly i Irák, Egypt a Jordánsko. Jde o země, které se nepřipojily k sankcím proti Rusku, které na něj kvůli invazi na Ukrajinu uvalily Spojené státy, EU a jejich spojenci.

Spojené arabské emiráty jsou do jisté míry finančním útočištěm pro ruské miliardáře a jejich luxusní jachty, Egypt vítá ruské turisty.

To, že Bílý dům zveřejnil satelitní snímky dokládající cesty Rusů do Íránu na prohlídky dronů, by mohlo Bidenově administrativě pomoci využít obav mnoha arabských států z íránského jaderného programu a jeho dalších záškodnických aktivit v regionu, uvádí AP.

Satelitní snímky zveřejnila CNN. Zástupce americké administrativy, který s novináři mluvil před dnešním summitem, řekl, že snahy Moskvy získat íránské drony ukazují, že Rusko „sází na Írán“.

Biden dnes podle představitelů Bílého domu představí svoji doposud nejucelenější vizi pro oblast Perského zálivu a jak s jejími státy mohou USA spolupracovat.

Na programu bude i jednání o cenách energie, které vyhnala vzhůru ruská invaze na Ukrajinu, nicméně Bidenovi poradci upozorňují, že nelze očekávat, že by dnes padly konkrétní závěry ohledně zvýšení těžby ropy. Biden bude se zeměmi Perského zálivu mluvit i o stabilitě a bezpečnosti v oblasti, nejistotě v zásobování potravinami, změnách klimatu a pokračující hrozbě terorismu.

Video  Šéf obranného průmyslu pro Blesk o zbraních pro Ukrajinu: Nebudou chybět Česku?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi