„K ní dělníci přistaví i pavilon Centra kardiovaskulární a transplantační chirurgie, které se sem přestěhuje z Pekařské ulice,“ doplnil ředitel FN Brno Ivo Rovný.

Místo, kde vyroste nová porodnice a Centrum kardiovaskulární a transplantační chirurgie, má rozlohu 100 x 100 metrů, což odpovídá ploše dvou fotbalových hřišť vedle sebe. Kromě toho je v plánu i nová lékárna za 380 milionů korun.

Brno se dočká po čtvrt století

O novou porodnici usilovalo Brno posledních 25 let. Část porodů totiž provádí lékaři a sestry v Bohunicích a druhou část v stařičké porodnici na Obilním trhu v centru města. Ta pochází ještě z dob Rakouska-Uherska.

Video
Video se připravuje ...

Ředitel FN Brno Ivo Rovný o stavbě největší porodnice v Česku. Jiří Nováček

Obě budovy jsou vzdálené sedm kilometrů od Bohunic. Budova na Obilním trhu z roku 1786  je zastaralá – původně sloužila jako ústav pro choromyslné.

Nová porodnice má přinést finanční efekt i časovou úsporu pro personál, který musí mezi dvěma pracovišti v případě potřeby dodnes složitě přejíždět.

Nové porodnici musí ustoupit stará kuchyně

Stravovací provoz FN Brno denně připravuje kolem 4 500 jídel, z toho 3 000 pro zaměstnance a 1 500 pro pacienty. „V rámci tohoto množství vaříme pro pacienty i 30 různých druhů diet,“ zmínil ředitel Rovný.

Nový provoz bude mít modernější technologie a možnost navýšení kapacity kuchyně až o 1 000 dalších obědů denně. Fakultní nemocnice Brno s více než 2 000 lůžky patří k největším v ČR, pracuje v ní na 6 000 lidí.

Fotogalerie
11 fotografií