Rovný, který pracuje v brněnských fakultních nemocnicích téměř 30 let, nahradí Jaroslava Štěrbu, který působil ve funkci od ledna 2020. Ten již na začátku své mise avizoval, že chce dělat ředitele jen po omezenou dobu, navíc prožil ve vedení celé složité období covidové pandemie.

„Díky tomu, že jsme věděli, že pan Štěrba bude končit, jsme mohli připravit kvalitní výběrové řízení. Jelikož jsem v této nemocnici dlouho pracoval, tak končícího i nového ředitele znám a věřím, že Ivo Rovný dokáže zvládnout náročné úkoly, které před ním jsou,“ řekl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Porodnice bude

Významná je stavba nové porodnice. Podle ministra nehrozí, že by se kvůli zdražování energií a materiálů stavba během svého průběhu zastavila. Bude dokončena, protože v opačném případě hrozí, že nebude kde uskutečnit 4000 porodů ročně. „Hotová musí být nejpozději do roku 2026,“ uvedl Ivo Rovný. Porodnice na Obilním trhu je totiž v havarijním stavu.

Půjde o porodnici, která bude vycházet vstříc nejnovějším trendům v porodnictví a různým druhům porodů včetně těch domácích. Rovného čeká rekonstrukce lékárny, kuchyní a jídelen a také přesun Centra kardiovaskulární a transplantační medicíny z Fakultní nemocnice u svaté Anny.

Vzdělávání mediků

Podle Válka bude také FN Brno jednou z nemocnic, které budou hrát ve velmi blízké budoucnosti ještě větší úlohu při vzdělávání mediků. „Ještě letos chci uskutečnit plán, aby velké fakultní nemocnice začaly produkovat nad rámec úvazků atestované lékaře v oborech, které jsou nejvíce ohrožené, což jsou dětští praktičtí lékaři, dětští psychiatři, praktičtí lékaři a soukromí gynekologové. Ti po ukončení atestace mohou jít do terénu,“ podotkl Válek.

Toto jsou totiž lékaři, kteří začínají čím dál více chybět a mnohá města vypisují dotace, na něž tyto odborníky lákají, aby jejich občané měli zajištěnou lékařskou péči.

Pro vzdělávání těchto lékařů, kteří po atestaci odejdou do terénu, vyčlení ministerstvo peníze, jež pokryjí nemocnicím veškeré náklady na jejich vzdělávání. Podle dat, která má Válek k dispozici, je dost zájemců, kteří by chtěli tímto směrem své vzdělání a kariéru nasměrovat.

„Zároveň je 30 procent absolventů, kteří se dokonce nestanou lékařem. Pokud je to systémový problém, tak ho chci vyřešit,“ zakončil ministr.

VIDEO: Ve FN Brno došlo v září 2019 ke světově unikátnímu porodu. U mozkově mrtvé ženy (†27) lékaři udrželi 117 dní těhotenství, narodila se zdravá holčička. 

Fotogalerie
17 fotografií